2010-04-26

huginin XYZ-parametrien ihmettelyä

Viime yönä kävin huvikseni kuvaamassa kaksi pallopanoraamaa. Toisessa päätin käyttää huginin 2010.1.0-version XYZ-säätöjä. XYZ-koordinaatit siis liikuttavat kameraa kolmiulotteisesti tietyn tason suhteen. Tämä taso on yleensä vaikka lattia tai vastaava.

Yritän selventää kuvalla:
Hosted by imgur.com

Harmaa pallo on siis bloginkin nimestä löytyvä panoraamapallo jolle samasta paikasta (objektiivin sisääntulopupillin kohdalta tarkkaan ottaen) otetut kuvat väännellään. Yleensä nadiriia varten otetaan kuva jostain toisesta paikkaa josta on esteetön (kolmijalaton) näkymä panoraamapallon nadiirin kohdalle ja tämä kuva taas paikannetaan kolmiulotteisessa avaruudessa niin että virtuaalinentaso pallolla ja oikea taso kohtaavat. Periaatteessa sama homma tehdään kun perspektiivikorjataan kuvia, nostetaan kaatuvat linjat pystyyn.

Mutta jostain syystä tämä ei toimi huginissa johdonmukaisesti: kun panoraama on ns. suoristettu, pystysuorat pisteet on tunnistettu ja optimoitu pystysuoriksi, ei nadiirikuva ole paikoillaan. Nadiirikuvan paikoilleensaamiseksi kuvaa pitää keikauttaa 90 astetta niin että nadiiri tulee kuvan keskelle, mikä ei käy järkeen mielestäni. Muuten homma toimii loistavasti tosin, pitää vaan muistaa tehdä maski (jos on useampia kuvia samassa pinossa niin pitää vielä muistaa maskata kaikki kuvat) että lattian yläpuolelle tulevat tasot eivät tule kuvaan mukaan.Ylläoleva on se panoraama stereograafisena projektiona mistä kirjoitin tämän blogipostauksen alussa. Enblend teki jotain sotkua oven edessä olevan ristikon eteen, johtunei siitä että kuvilla ei ollut paljoakaan ylimeneviä osia.

0 comments:

Lähetä kommentti