2011-02-05

Davehillmäinen faux HDR -prosessointi GIMPillä

Dpreview'n foorumilta bongasin Dave Hill Photoshop-skriptin. En päässyt itse sitä testaamaan kun ei ole Photaria asennettuna, mutta keskusteluista sain sen käsityksen että se käyttää paikalliskontrastin säätöön Photoshopin surface blur -suodinta, joka Wikin mukaan toimii bilateral filtering -metodilla. Yksinkertaistettuna: kyseinen suodin blurraa yksityiskohtia muttei reunoja (jotkut käyttävät sitä kohinanpoistoon, mutta mielestäni se syö liikaa detaljeja), joten vähennetään suodatettu kuva alkuperäisestä jolloin tuloksena on periaatteessa pelkkiä detaljeja (ja jonkin verran kohinaa). GIMPissä bilateral filteriä ei ole joten sitä varten pitää asentaa G'MIC, itse suodin on Enhancement -otsakkeen alla:Alkuperäinen kuva:


Suodatettu kuva:


Kuitenkin, kopioi nykyinen taso/kuva omaksi tasokseen ja aja suodin sille, saattaa kestää minuutin jos toisenkin jos kuva on iso. Sitten aseta suodatetun tason tilaksi Grain extract ja kopioi näkyvä kuva omaksi tasokseen, näyttää tältä:Tällä tasolla ovat siis detaljit. Tee uusi taso kopioimalla näkyvä omalle tasolleen ja aseta sen tilaksi Grain merge, piilota muut kuin tämä ja alkuperäinen kuva. Efektin voimakkuutta voi säätää lisäämällä uusimman tason kontrastia, esim:Ja kontrastin noston jälkeen:


Viimeisessä kuvassa on menty jo hyvän maun rajojen tuolle puolen, mutta se demonstroi efektin vaikutuksen kuvaan hyvin. Hienosäätöä voi harrastaa erinäisten reuna- ja sävymaskien kanssa jos haluaa.