2011-03-21

Valotuksen haarukointi ja valkotasapainomurheet

Talvi on siitä hankalaa aikaa että lunta on joka puolella, ja jotta lumi näyttäisi hyvältä kuvassa sen tulisi olla kirkkaanvalkoista, mielellään myös varjoissa. Koskapa Aurinko loistaa noin 6000 Kelvinin värilämpötilalla - korkeudestaan riippuen - ja vaaleansininen taivas noin 8000-10 000 Kelvinin värilämpötilalla tarkoittaa se että Auringon loistaessa kirkkaalta taivaalta ollaan ristivalotilanteessa, jota valotuksenhaarukointi korostaa entisestään. Toinen esimerkki on talviyö keltaisten natriumlamppujen loisteessa:


(360cities)

Olen ottanut tavaksi a) interpoloida valkotasapaino kuvien välillä - esim. -2 aukkoa valotettu kuva saa valkotasapainon arvoksi 6500K ja +2 aukkoa valotettu kuva saa valkotasapainokseen 8000K ja loput kuvat sitten näiden väliltä b) vähentää värikylläisyyttä kun valotus kasvaa - esim. 2 aukkoa ylivalotettu kuva saa saturaatioksi -40. Ylläolevassa esimerkissä neljä aukkoa ylivalotetun kuvan hanget olivat liki neonkeltaiset (ks. esimerkkiä vaikka tieltä), saturaatiota siis piti laskea huimasti, valkotasapainoon ei kajottu natriumlamppujen epäjatkuvan spektrin takia.

Alla yhden aukon välein haarukoitu pallopanoraama, tälle on tehty valkotasapainon interpolointi ja värikylläisyyden vähennys.
Ja valmis kuva Enfusen ja pienen GIMP-käpistelyn jälkeen:

(360cities)

Vertaa tätä kuvaan jonka jokainen valotus sai saman valkotasapainon ja värikylläisyyden:


Huginissa voi kunkin kuvan valkotasapainoon vaikuttaa Camera and Lens -välilehden Photometric-välilehdeltä. Valkotasapainoa muokataan antamalla kertoimet punaiselle ja siniselle kanavalle erikseen (red/blue multiplier), yli yhden olevat arvot punaiselle muuttavat kuvaa lämpimämpään suuntaan ja vastaavasti yli yhden olevat arvot kylmempään suuntaan. Esimerkki: viiden valotuksen pinot on ladattu Huginiin, määritelty pinot ja kuvien paikat. Voidaan esimerkiksi jokaisen pinon ylivalotetuimmalle kuvalle antaa sinisen kerroin 0.8, toisiksi kirkkaimmalle 0.9, keskimmäiselle 1.0 ja toisiksi himmeimälle 1.1 ja pimeimmälle kuvalle 1.2.