2011-04-26

Enfuse ja panoraamat

Usein jää kuviin joko pahoin alivalottuneita (mustia) tai ylivalottuneita (valkoisia) alueita vaikka miten varovasti olisi säätänyt valotuksen kohdalleen. Tämä siksi että kameroiden dynamiikka on rajallinen ts. kuvassa ei voi samaan aikaan olla rajattoman kirkkaita ja tummia alueita hyvin valottuneina. Digimaailmassa ratkaisuna on perinteisesti käytetty HDR-kuvausta, mutta se on kovin aikaa vievää 32-bittisine tiedostoineen ja tonemappauksineen. Itse suosin Enfusea, sille voi syöttää läjän kuvia joista se sitten valikoi fiksusti vain parhaiten valottuneet osat lopputulokseen, esimerkki:Ylärivissä näkyvät Huginin kasaamat valotustasot kirkkaimmasta pimeimpään. Kuvat oli valotushaarukoitu yhden aukon välein eli yhteensä viitisen aukkoa tuli lisädynamiikkaa. Alhaalla vasemmalla näkyy pallopanoraama suoraan Enfusesta oletusasetuksilla, ja sen vieressä oikealla on sama panoraama kontrastin ja saturaation säädön (lisäyksen) jälkeen.

Kuinka toimia?


Kuinka Enfuse sitten istuu panoraamankasaukseen käytännössä? Jos on kuvattu tukevahkolta jalustalta ts. kuvat kohdistuvat ilman näkyviä virheitä, niin kaikkein nopeinta on ajaa valotuspinot esim. EnfuseGUI:n tai vastaavan läpi ja pinota panoraama Enfusen ulostamista kuvista. Jos kuvat eivät kohdistu täysin niin Huginin asennuskansiossa on Enfuse-dropletit eli pienet komentoriviohjelmat joiden pikakuvakkeisiin voi pudottaa kuvat ja ne pinotaan ja kohdistetaan automaattisesti. Kuvien kohdistumisen keskenään voi nopeahkosti tarkistaa pläräämällä ne läpi esim. Irfanviewillä.Jos haluaa enemmän vaihtoehtoja jälkikäsittelyyn ja/tai valotuspinot eivät kohdistukaan täysin kohdikkain niin Hugin (ja PTgui muistaakseni) osaavat yhdistää valotukset ennen panoraamankasausta. Huginin tapauksessa tarvittavat työkalut löytyvät Images-välilehdeltä.Oikealla olevasta Change stack... -näppylästä voi kertoa Huginille mitkä kuvat kuuluvat mihinkin valotuspinoon. Link-valinta taas kertoo Huginille että kuvat kohdistuvat täysin, oletusasento on että kuvat kohdistuvat oikein eli PToptimizer ei yritä muuttaa valotuspinon kuvien keskinäistä sijaintia. Ottamalla täppä pois ja lisäämällä kohdistuspisteitä Huginin mukana tulevalla align_image_stack -apuohjelmalla voi valotuspinon keskinäisten kuvien sijaintia hienosäätää kohdilleen, kätevä esim jos kamera on pikkuisen liikahtanut valotusten haarukoinnin välillä. Samassa panoraamaprojektissa voi olla sekä kohdistettattomia ja kohdistettavia valotuspinoja.Huginin Stitcher-välilehdellä on kolme valintaa Enfusea koskien: Exposure fused from stacks, Exposure fused from any arrangement ja Blended layers of similar exposure, without exposure correction. Ensimmäinen valinta ajaa saman asian kuin EnfuseGUI tai dropletit, se ei siis tarjoa valotustasojen etua, kaksi jälkimmäistä käyttävät valotustasoja hyväkseen, jälkimmäinen vain ei aja Enfusea valotustasopinolle vaan sen voi itse tehdä EnfuseGUI:n tms. avulla.

Valotustasot? Valotustasot eli Huginin termistössä exposure layers ovat koko panoraama kasattuna yhteen (ks. blogipostauksen alun esimerkkikuvan ylärivi), mutta niin että jokaisessa panoraamassa on eri valotus, ne voi ajaa esim EnfuseGUI:n tai valinnaisen HDR-softan läpi ja niitä voi maskailla yhteen Enfusetetun panoraaman kanssa tai mitä nyt haluaakaan/keksiikään.

FAQ


* Haluan lisää paikalliskontrastia? Katso tämä blögipostaus, niin paljon paikalliskontrastia kuin ikinä haluatkaan.
* Siellä täällä näkyy pieniä alueita joissa valotukset eivät osu kohdakkain? Käytä Enblendin komentoa --no-optimize, jolloin kuvien väliset saumat ovat joka tasolla samat. Kuvissa voi näkyä mustia reikiä jos kuvat eivät mene tarpeeksi limittäin, silloin ei auta muu kuin ajaa Enblend ilman --no-optimizea.
* Haluan lisää kontrastia? Normaalit kuvankäsittelylliset kikat toimivat myös Enfusen tekemiin kuviin.
* Kuvien valkotasapaino on outo, varjot ovat ihan sinisiä? Katso tämä blögipostaus liittyen haarukointiin ja valkotasapainoon.
* Osa valotustasojen kuvista jäi uupumaan vaikka kaikki kuvat on Huginiin ladattu ja kohdistettu? Nollaa kuvien valotusarvot EXIF-tietojen mukaisiin arvoihin Camera and Lens -välilehdeltä ja optimoi Exposure-välilehdeltä vain vinjetointi ja kameran toistovaste (Camera response).
* Taivas näyttää vähän laimealta, miten siihen saisi helposti ns. potkua? Jos on valotustasot tallessa (eli kasatut panoraamat eri valotuksina) niin maskaa mukaan jostain kuvasta hyvän näköinen taivas, niin minäkin tein sivun alun esimerkkikuvassa. Musta, kuvan yläosasta keskiosaan asti ulottuva gradienttitaso overlay- tai soft light -sekoitustilassa näyttää myös hyvältä, gradienttitason läpinäkyvyydellä voi säädellä efektin voimakkuutta.
* Voinko käyttää Enfusea kohinanpoistoon syöttämällä sille samalla valotuksella otettuja kuvia ison pinon (esim. tähtitaivaskuvia? Kyllä, itse asiassa kuvien valotuksenkaan ei tarvitse olla samoja vaan voi yhdistää kohinanpoiston ja dynamiikan kasvatuksen samaan operaatioon.
* Entäs makrokuvien syväterävyysalueen jatkaminen? Onnistuu, käytä komentorivioptioita --wContrast=1 --wExposure=0 --wSaturation=0 --HardMask.
* Enfusen läpiajetuissa kuvissa näkyy pikkuinen kuva (thumbnail) yläreunassa? Olet ilmeisesti syöttänyt Enfuselle monisivuisia tiffejä, poista turhat sivut tiffeistä ja yritä uudestaan tai vaihtoehtoisesti käytä JPG:tä tai PNG:tä.

Muuta luettavaa


* Panotools-wikin Enfuse-sivu
* Selvitys matematiikasta Enfusen takana [PDF]