2011-04-12

Microsoft Research Image Composite Editor 1.4.3

Microsoftin tutkimusosasto kehittää Image Composite Editoria (ICE), se on yksinkertainen (ja täten helppokäyttöinen) panoraamankasausohjelmisto. Sen voi ladata ilmaiseksi Microsoftin sivuilta.

Versio 1.4.3 julkaistiin hiljattain ja päätin kokeilla sitä koska luvattiin kuvien sulautuvan paljon paremmin toisiinsa verrattuna edelliseen versioon mikä kaipasi kyllä kipeästi parantamista. Muita päivityksiä ovat vinjetoinnin poisto kuvista, muistinhallinnan parannukset ja panoraamojen kasaaminen suoraan tuetuista videotiedostoista (mm. .avi, .mp4 ja siitä johdetut formaatit, .wmv ja siitä johdetut formaatit). WIC-kodekkien kanssa myös raakakuvat (raw) tunnistuvat ohjelmalle ja halutessaan voi ulostaa PSD-tiedostoja tasoineen. Aikaisemmista testisessioista muistan ohjelman olevan hyvin nopea toimissaan eikä tämä versio toivottavasti tuo siihen muutosta.

Tämänkertaisessa testissä huomattua:
* Kalansilmäkuvat eivät toimi vieläkään oikein
* Verrattuna 1.3.5 -versioon kuvien blendaus keskenään on todellakin parantunut, ks. esimerkki alla:* PSD-tiedostojen tasot eivät näkyneet ainakaan GIMPillä, tuloksena oli pelkkä komposiittikuva. Todennäköisesti GIMPin vika.
* Nopea, 10 000 x 3 000 pikselin kokoinen panoraama kymmnenen megapikselin tiffeistä kasattiin suurin piirtein sekunneissa ilman suurempia virheitä
* Kuvien valotuksen tasaaminen ei oikein onnistunut; ks. esimerkki alla, Hugin on ylempänä:


Kuvien välillä oli eroa parhaimmillaan viisi aukkoa, edes automaattivalotus harvoin vetää noin paljon pieleen. Tosin Huginkaan ei täydellinen ole, kuten oikeasta laidasta näkee.

* Objektiivin geometriavääristymien korjaus on ilmeisesti hyvin konservatiivinen, esim. Tokinan 12-24 f4 -lasilla kuvattu panoraama joka kohdistui hyvin Huginissa jättää paljon virheitä ICE:llä tehtäessä. Tämä vaivasi myös edellisversiota.
* Vinjetoinnin korjaus tuntuu toimivan.
* Videosta panoraaman teko ei tunnu toimivan, kokeilin pakkaamattomalla RGB32-AVI-tiedostolla ja Youtubesta ladatulla MP4-tiedostolla.
* Ei oikeastaan mitään mahdollisuuksia käsin kuvien sijainnin yms. säätöön jos automatiikka tekee jotain väärin. Tämä voi rajoittaa luovia mahdollisuuksia.

TL;DR: Erittäin nopea, ilmainen panoraamankasaussofta; jälki parempaa mitä edellisversiossa, jättää kuitenkin parantamisen varaa vähän joka osa-alueella.

2 kommenttia:

  1. Mitä huginin versiota käytät? Käytätkö autopano-shift-c vai jotain muuta?

    VastaaPoista
  2. Käytän 2011.0.0 -version kolmosbetaa. Siinä tulee mukana cpfind kohdistuspisteiden etsintää varten, olen sen huomannut paremmaksi kuin Autopano-SIFT-C:n; nopeampi, tuottaa vähemmän vääriä kohdistuspisteitä ja yleensä vakaampi käytössä.

    VastaaPoista