2011-07-30

Tuloksellisessa yöpilvijahdissa ja muutakin

Kävin puolen yön jälkeen Vilin kanssa pihalla ihmettelemässä josko näkyisi valaisevia yöpilviä ja yllätyksekseni niitähän näkyikin. Ei muuta kuin koira kotio ja kameraroinan kanssa kuvaamaan. Tällä kertaa suunnistin Mantun kentälle, tarkoituksena oli saada taltioitua vastavalmistuneiden kerrostalojen silhuetit kesäistä yötaivasta vasten.

Valaisevia yöpilviä ja Mantun kenttä

Ylläolevassa kuvassa tilanne noin kello yhden aikaan. Tilanne näytti hyvältä yöpilvien suhteen, mutta harmillisen nopeasti ne kuitenkin haihtuivat pois näkyvistä. Kuvattu 50-millisellä AF-D Nikkorilla, aukolla f2,8 ja kahdeksan sekunnin valotusajalla. Automaattitarkennus ei napannut oikein kohdalleen useammasta yrityksestä huolimatta. Tarkoituksena olisi ollut saada niin suuriresoluutioinen panoraama että olisin voinut pistää tänne OpenZoomilla zoomailtavan version jakoon, mutta nyt on tyytyminen 21 megapikseliin.

Valaisevia yöpilviä ja veneet laiturissa
(Tokina 11-16mm f2.8 @ 11mm f5, kolme valotusta jotka on yhdistetty Enfusella ja niistä kasattu panoraama Huginilla, vertaa tilannetta kahden vuoden takaiseen.)

Tässä yöpilvien tilanne kahden maissa, ei niistä paljoa ole jäljellä enää. Tuossa pienemmässä venhossa oli moottori päällä, joka teki pieniä aallontapaisia veteen ja loi tuon kivan pehmeän pinnan valokuvaan. Muuten järvi oli peilityyni. Veneessä sisälläolijat ilmeisesti huomasivat minut jossain vaiheessa ja sammuttivat moottorin ja valot. Ihmetelleet varmaan että mikähän hiippari tuokin on kolmijalkansa kanssa.

Svetlanan kukkapenkki

Bokehpanoraama naapurin kukkaistutuksista, pyysivät kuvaamaan. Kolmisenkymmentä kuvaa 50mm Nikkorilla. Jotain vintage-tyyppistä kuvankäsittelyä tässä on yritetty myös harrastaa.

Kaikissa yo. panoraamissa on käytetty Huginin Panini-projektiota.

Venho


Vielä viimeisenä pitkä yövalotus venerannalta, tämäkin oli yöpilvijahti, mutta niitä ei peruspilvien raoista juuri näkynyt. Pahuksen itikat eivät jätä rauhaan edes yöllä.