2011-08-09

Elokuun ensimmäisen yön valaisevat yöpilvet

Sain uuden hiiren vihdoin niin pääsin kuvankäsittelyhommiin. Elokuun ensimmäisenä yönä oli tosiaan yöpilviä näkysällä, ja se olikin tämän kauden näyttävin show mitä yöpilvien kirkkauteen ja kokoon tulee.Päätin kuvata tällä kertaa pallopanoraamat Tokinan 11-16mm f2.8 -objektiivilla, koska sen kuvanlaatu kontrastin yms. suhteen on kokolailla parempi kuin Samyangin kalansilmällä aukkoa kahdeksan pienemmillä aukoilla. Ylläolevan panoraaman taivasosiota varten otettuja kuvia haarukoin kolmen aukon verran, maasto-osiota en haarukoinut aikaa säästääkseni. Huginilla tehty valotustasot ja ajettu ne Enfusen läpi.

Kuvattu Siilinjärven yläasteen ja lukion parkkipaikalla, koska se on lähin paikka mistä on tolkullinen näkyvyys pohjoiseen päin eikä kilowatin natriumlamppuja loistamassa suoraan silmään. Kello oli puoli yksi tässä vaiheessa.

360citiesin kuvanlaatu jättää kyllä paljon toivomisen varaa.

Valaisevia yöpilviä ja lumpeita

Sitten suuntasin kohti vierasvenesatamaa, mistä edellinen ja seuraava kuva on otettu.Muutaman kuvan otin tuosta laitruin vierestä, mutta hyppäsin jorpakkoon vähän erilaisen kuvakulman aiheeseen saadakseni. Kamera oli noin 20-30 cm veden yläpuolella, melkoisen ihmeellisiin asentoihin sai vääntyä että pystyi katsastamaan etsimen läpi ilman että itse olisi kastunut tai kaatunut veteen. Live view olisi kyllä kätevä.

Mistähän tuo punertavampi rantu tuohon yöpilven etureunaan tulee? Maan varjo tai vastaava se ei liene.

Päivitys: Itse asiassa se on Maan varjo. Ilmakehä imee itseensä lyhyemmät aallonpituudet (sinisen valon) ja päästää lävitseen tuota punertavansävyistä valoa joka sitten heijastuu pilvestä havaitsijan näköelimeen. Ursan ilmakehäjaoston postituslistalla on keskustelua aiheesta.

Valaisevia yöpilviä Viitostien ylikulkusillalta

Kellon kolkutellessa yhtä alkoivat vyöryä normipilvet pohjoisen suunnasta valaisevien eteen. Yllä vielä viimeinen panoraama illalta. Haarukoitu viiden aukon verran ja kuvat ajettu Enfusen läpi.

Pilvien ja natriumlamppujen värien tasapainottamiseksi keskenään on keltaisen saturaatiota laskettu roimasti RawTherapeen HSV eq:lla.