2011-08-13

Perseidijahdissa

Tänään, lauantaina 13. elokuuta, on perseidien meteoriparven maksimi. Se on siinä mielessä havaitsijaystävällinen meteoriparvi että Suomessa ei tarvitse kärsiä armottomista pakkasista ja sen radiantti nousee suhteellisen korkealle taivaalla. Pimeällä paikalla oleva havaitsija voi nähdä noin sata meteoria tunnissa (ns. ZHR eli Zenital Hourly Rate). Tänä vuonna matalalla loistava täysikuu haittaa jonkin verran havaitsemista piilottaen loisteeseensa himmeimmät tähdenlennot.

Lähdin Räisälän pohjoispuolella olevalle Jääskelän peltoaukealle ihmettelemään perseidejä, niistä havaintoja kertyikin muutama kuvaamisen ohessa.

Lato, pelto ja kesäyön sumua
(Neljä pystykuvaa 35-millisellä Nikkorilla panoraamaksi, huomaa kuinka sumu on jäänyt kahteen päällekkäiseen eri kerrokseen.)

Latopikkuplaneetta
Stereograafinen projektio allaolevasta pallopanoraamasta, Tokinan 11-16mm f2.8:lla parikymmentä kuvaa, taivasosiota haarukoitu kolmen aukon verran ja kuvat ajettu Enfusen läpi.

Vaikka sumu oli paikoitellen erittäinkin tiheää, niin silti sitä ei optisiin pintoihin kertynyt. Veikkaisin että lasipinnat ehtivät jäähtymään ympäristön kanssa samaan lämpötilaan niin sumu ei sitten tiivistynyt ja huurruttanut objektiivejä.


Waiting for the Perseid meteor shower in Finland

Syksyiset auringonlaskut ovat liki poikkeuksetta komeita, niin tälläkin kertaa.

Valaisevat yöpilvet Jääskelän peltojen yllä
(35-millisellä Nikkorilla viitisen pystykuvaa panoraamaksi.)

Pohjoistaivaalle alkoi ilmestymään valaisevia yöpilviä, niitä kuvasin sumun läpi pariinkin otteeseen.

Detalji yöpilvistä
(Yöpilvidetaljiotos, 300mm.)

Jupiter loisti kirkkaana taivaalla, muistelin jossain nähneeni perusteleobjektiivillä otetun kuvan jossa näkyivät Jupiterin neljä suurinta kuuta (ns. Galilein kuut) ja koitin itse samaa, ja todentotta, kyllähän ne kuvassa erottuivat! Valotusajan voi pitää lyhyenä (ja on pakkokin, koska noilla milleillä Jupiter vuihottaa melkoista vauhtia jo) Jupiterin kirkkauden vuoksi.

Jupiter @ 300mm

(Kuvassa Callisto, Ganymede, Io, Jupiter itse ja Europa. 100% croppi.)

Kello alkoi olemaan jo yhtä ja aloin lähtemään kotia kohti (ja onnistuin eksymään matkalla, OpenStreetMapissa ei ole kaikkia Siilinjärven katuja vielä) ja otin tämän yöpilvipanoraaman läheisenä teollisuusalueen eteläpuoleisella pellolla:

Valaisevat yöpilvet Räisälän peltojen yllä

Keskellä ylhäällä näkyvää pilvirantua erehdyin luulemaan revontuleksi, valokuvasta sitten huomasin sen oranssinkellertävän sävyn joka ei ole revontulen värejä.