2011-08-15

Sigma 100-300mm ƒ/4 EX DG APO HSM -käyttökokemuksia

Olin jo pitkään himoinnut pidempää teleä Sigman 50-150mm ƒ/2.8 EX DC HSM II APO:n kaveriksi. 70-300 -millisissä on paljon vaihtoehtoja, mutta ne ovat valovoimaltaan ja rakenteeltaan yleensä niin onnettomia muovitsuumeja ja 70-200mm ƒ/2.8:t ovat liian lyhyitä painoonsa ja hintaansa nähden että katse kääntyi Nikonin 300mm ƒ/4:ään ja otsikossamainittuun Sigmaan. Sigma tuli sitten ostettua, koska kuvanlaadun pitäisi olla tuon 300-millisen Nikkorin tasolla, plussana tietysti zoom-rakenne samalla kiinteällä valovoimalla.

SiiPen C-tytöt vs Kuusankosken Puhti 06-08-2011
(300mm ƒ/6.3, ISO400, 1/1000s, Nikon D200; jatkuva tarkennus leveillä tarkennuspisteillä)

Olen nyt tuolla Sigmalla kuvannut urheilua kolmen tyttöpesispelin verran ja en ole vikaan osuneen tarkennuksen takia poistanut kuvia kuin muutaman, mikä on mielestäni erittäin pieni määrä. Enempi kuvia on mennyt poistoon huonon sommittelun takia. Jatkuva tarkennus on siis tarpeeksi nopea ja tarkka ainakin minulle.

Kertatarkennuksella olen maisemia kuvannut (300-millillä syväterävyysalue on melko lyhyt jopa kauempana olevissa kohteissa) ja niissäkin kuvissa on sama trendi ollut: tarkennus napsahtaa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tarkasti kohteeseensa.

Metallicapaitainen poika
(300mm ƒ/4, ISO100, 1/750s; D200 jatkuvalla tarkennuksella)

Ainoastaan joskus hämärässä - hämärän tarkoittaessa tässä TV:n valaisemaa olohuonetta - tarkennus tuntuu sahailevan. Ehkä tarkennuksenrajoitin pimeämpiä tilanteita varten olisi kohdillaan?

Kuvanlaatu terävyyden ja kontrastin suhteen on kohdillaan polttovälistä ja aukosta riippumatta. Tuttuun Sigma-tyyliin terävyys vähän huononeen lähelle (1,8m) tarkentaessa. Pitkittäistä värivirhettä ei ole nimeksikään, ainoastaan purple fringingiä on vähäisiä määriä ylivalottuneiden osien reunoilla.

Frisbeegolfrataopastetaulu

Ja 100% croppi ylläolevasta kuvasta, täydellä aukolla ja pisimmällä polttovälillä, näyttää itse asiassa vähän tärähtäneeltä:Täyden kennon kameroilla tehty objektiivi niin vinjetointiakaan ei pahemmin ole. Nurkkapiirtokin on käytännössä samaa kuin kuvan keskellä. Vaikka objektiivi onkin suhteellisen 'hidas' (ƒ/4) niin bokehia kyllä saa aikaiseksi ihan tarpeeksi suuren 75mm apertuurin ansiosta. Täydellä aukolla bokeh on melkoisen rauhallista, palleroissa ei näy sisäkkäisiä rakenteita, kaksoisreunoja yms rauhattomuutta. Kohteen ja taustan lähentyessä toisiaan tai aukon pienentyessä alkaa yhdeksänlehtisen himmentimen kuvio näkymään taustablurrissa.

Objektiivin ollessa rakenteeltaan sellainen että sen olkoiset mitat eivät muutu ('internal focusing'), polttoväli muuttuu tarkennuksen mukana. Muutos on luokkaa ~15% mentäessä tarkennuksen ääripäästä toiseen eli samanlainen kuin Sigman 50-150mm ƒ/2.8:ssa.

Objektiivi on isohko (33cm pitkä ja halkaisijaltaan 11cm vastavalosuoja paikoillaan) ja melkoisen painava (liki 1,5kg) metallirungon takia, selvästikin tehty kestämään. Pinnoitteena on Sigman tuttu nukkapinnoite, toivottavasti se ei lähde hilseilemään pois ajan myötä. Filtterikierre on epätavallisempi 82mm mikä tarkoittaa kovin kalliita filttereitä, APS-C -kameralla voinee tosin käyttää 77→82mm -suodinrengasta ilman vinjetointia.

Jalustapanta tulee aika lähelle objektiivin runkoa joten siitä ei tuota yhdistelmää pysty kantamaan, toisinkuin uudemmissa Sigman teleissä (mm. 150-500mm, 120-300mm ƒ/2.8 OS). Se ei ole myöskään Arca-Swiss -kiinnitykseen sopiva, joten pikakiinnityslevy täytyy ruuvata kiinni. Jalsutapannan muuten saa irti kiertämällä lukitusruuvin auki ja nostamalla sitä, minulle ko. seikka tuli vähän yllätyksenä kesken kuvailujen kun jalustapanta nousikin irti.

Objektiivi ei muuten anna tarkkaa polttoväliä suoraan sille varattuun EXIF-kenttään vaan kamera kirjoittaa sen maker note -osioon. Huomasin tämän kasatessani erästä gigapikselipanoraamaa, yhden rivin kuvat eivät kohdistuneet alemman rivin kanssa, koska polttoväli oli muuttunut viiden millimetrin verran riviä vaihtaessa. Tämä polttovälin muuttuminen ei kuitenkaan tullut ilmi Huginin lukemasta EXIF-kentästä, mutta kylläkin Huginin huomiotta jättämättä maker note -kentästä.

Kyllä minä tätä uskaltaisin suositella suhteellisen edullista 300-millistä halajavalle.