2011-09-14

Kauko-objektiivista kaukoputkeksi okulaariadapterilla

DIY-vimma iski pimeiden iltojen kanssa, joten värkkäsin Sigman 100-300mm f4 APO HSM -objektiivista linssikaukoputken. 80-milliset apokromaatit ovat kalliita, eikä niiden apertuurin kokoa tai polttoväliä saa portaattomasti muutettua. Modifikaatio on itse asiassa hyvin yksinkertainen: objektiivin perään kiinnitetään adapteri johon saa kaukoputken okulaarin kiinni. Tarkennuslaitteita ei tarvita, koska objektiivissa itsessään on tarkennusmekanismit valmiina eikä okulaarejakaan tarvita kuin yksi lyhempi koska kyseessä on zoom-objektiivi.

Objektiivi-okulaari -yhdistelmän suurennuksen saa selville jakamalla objektiivin polttovälin okulaarin polttovälillä, esimerkiksi 300-millisellä polttovälillä 20-millinen okulaari antaa 15-kertaisen suurennoksen. Toinen tärkeä suure on ulostulopupillin halkaisija, sen saa selville jakamalla objektiivin apertuurin halkaisijan suurennoksella: 300mm ja valovoima f4 tarkoittaa noin 75 millistä apertuuria joten kahdenkymmenen millin okulaarilla ulostulopupilli on siis viisi milliä. Suuremmista kuin silmän pupillin kokoisista ulostulopupillin halkaisijoista (noin 7mm pimeässä, valoisassa vähemmän) ei ole hyötyä, koska ylimenevä valo menee vain hukkaan.

Itse adapteri on yksinkertainen: objektiivin takaosaan kiinnittyy kiinalaisten loittoputkien naaras- ja urososiot peräkkäin ja näihin kiinnittyy muovinen objektiivin takatulppa. Takatulppaan tehdään reikä ja reikään kiinnitetään okulaarin pidin. Okulaarin saa kiinni taas tähän pitimeen kahdella ruuvilla.

Tee-se-itse okulaarisovitin

Kuvassa siis valmis adapteri kiinnitettynä objektiiviin. Suurennusta saatiin parhaimmillaan 50 kertaa käytettäessä kuuden millin okulaaria. Kannattaa huomata että ilman kuvaa kääntäävää prismaa kuva on ylösalaisin. Tosin tällä seikalla ei ole paljoa väliä koska olen ajatellut käyttää systeemiä lähinnä taivaankappaleiden kuten Kuun ja tähtijoukkojen tarkkailuun.

Esim. Teknofokus myy valmiina T2-kierteellä olevia 1,25 tuuman okulaareille sopivia adaptereita joilla voi muuntaa joitakin peiliobjektiiveja - kuten vaikka tutun Russentonnen eli MTO-1000:n - kaukoputkiksi.

Aiheesta muualla


* Samantyyppinen DIY-adapteri Canoniin
* Avaruus.fi -foorumin keskustelua aiheesta

0 comments:

Lähetä kommentti