2011-11-12

Ahmon koulu eli Siilinjärven yläaste ja lukio

Kameraseura järjesti digijärkkäri for dummies -opetusta, olin siellä itsekin ja tauolla syntyi kaksi pallopanoraamaa. Paikkana oli hiljattain remontoitu Siilinjärven yläaste eli yläkoulu eli Ahmon koulu - nimiä on paikalla niin paljon ettei tässä oikein perässä pysy itsekään. Ensimmäinen yritys kuvien panoraamaksi kasaamiseen päättyi tähän:

Panoraaman zeniitti, ensimmäinen yritys

Kuvat eivät kohdistuneet eikä Enblendkään sitten sille oikein mitään voi kun on noin tiheä ja säännöllinen kuvio katossa. Alla kuitenkin toinen yritys, joka sitten onnistuikin:


Ahmon koulu, Siilinjärvi in Finland

Jos kuvaa pyörittää sopivalla nopeudella ritilän ollessa keskellä niin pääsee ihastelemaan pientä optista illuusiota: ritilän 'renkaat' näyttävät pyörivän vastakkaisiin suuntiin.

Teknistä: Kuvattu poikkeuksellisesti Tokinan 11-16-millisellä objektiivilla, koska lisäresoluutio ei ollut yhtään pahitteeksi, kuten alempaa näkyy. Haarukoitu seitsemän aukon verran, kuvat ajettu Enfusen läpi ja pallopanoraama kasattu Huginilla. Itse asiassa kuvasin koko panoraaman kahdesti, ensimmäinen yritys meni hukkaan kun olin unohtanut Tokinan polttovälin 16 millille, sehän ei tässä tapauksessa riittänyt kattamaan koko panoraamapalloa.

Miksi tuo ilmastointiritilä on noin näkyvästi mukana kuvassa? Kuten aikaisemmin kirjoittelin niin ympyräiset muodot pallopanoraaman nadiirissa ja zeniitissä voivat aikaansaada mielenkiintoisia kuvioita jos kuvia vähän projisoi erilailla kuin on tapana:

Koulupikkuplaneetta, mukana myös ilmastointiritilä

Taukoa oli tunnin verran joten nappasin vielä toisen kuvan, tällä kertaa sisäpihan pohjoispäädyn portailta:


Ahmon koulu, Siilinjärvi in Finland

Tekniset speksit ovat samat kuin ylläolevassakin panoraamassa.