2012-02-01

Workflow

Eilen, 14 tunnin aikana kuvasin, kasasin, käsittelin ja uppasin nettiin 20 pallopanoraamaa, ihan vain testatakseni pystyykö nykyinen softa- ja kalustokokoonpano tuollaiseen urakkaan. Kaluston osalta aiheutui vaikeuksia vain vähän: yksi Enfusen kuvapino ei kohdistunut odotetulla tavalla (huonosti kiristetty panoraamapään ylävarsi) ja viiden sadan alle 20 asteen pakkasessa otetun raakakuvan jälkeen kamera kieltäytyi ottamasta kuvia, ilmeisesti D200:n peilikoneisto ei pidä pakkasesta. Alla Irfan Viewillä tehty timelapsevideo eilisen kiihkeästä panosessiosta:



Vaikka video kovin nopea onkin niin kyllä siitä pääpiirteissään työn kulku selväksi tulee: Raw Therapeella raakakuvat tiffeiksi - kullakin panoraamalla on oma hakemistonsa jossa raakakuvat ja väliaikaiset tiedostot ovat - Enfuseguin läpi kuvapinot ja näistä sitten itse pallopanoraama kasaan. Sitten vaihdetaan Gimpin puolelle jossa paikataan nadiirin reikä piiloon Mathmapin Equirectangular-skriptin avulla sekä tehdään värien ja kontrastin hienosäätö. Yksi kätevä kikka ulkona kuvatun pallopanoraaman kontrastin tasoittamiseen on tehdä pallopanoraamakuvan ylle toinen taso, antaa sille sekoitustilaksi overlay tai soft light ja vetää alhaalta ylöspäin vaalea gradientti ja ylhäältä alaspäin tummempi gradientti.

Alla yksi pallopanoraamoista, loput löytynevät nuolia seurailemalla:


Patakukkula 2.1km ski track, panorama 8 of 20 in Finland

Kuvissa siis Patakukkulan hiihtoladuista toisiksi lyhyin, kuvia siis 20 kappaletta muutaman kilometrin matkalla joten kuvatiheys lähenee jo Google Streetviewin tasoa, olisiko tämä sitten Siilinjärvi latuview?