2012-06-05

Adoben korjausprofiilit

Adobe Lens Profile Downloader profile info window Raw Therapeesta julkaistiin hiljattain versio 4.0.9, johon oli saatu mukaan Adoben käyttämä objektiivin vääristymäkorjausmallin mukainen vinjetoinnin ja geometriavääristymien korjaus. Raw Therapeen käyttöliittymässä se löytyy Transform-välilehden alta nimikkeellä Lens Correction Profile. Photoshop CS6:n testailujen jäljiltä minulla olikin koneella jo valmiina koko joukko valmiita LCP-profiileja, mutta jouduin lataamaan Tokinan 11-16 -milliselle vielä erikseen profiilin. Etsin myös korjausprofiilia Samyangin 8mm:n kalansilmälle sitä kuitenkaan löytämättä.

Korjausprofiilien lataushan tehdään Adobe Lens Profile Downloader -nimisellä AIR-appletilla. En kyllä keksi mitään syytä miksei latausta voisi tehdä suoraan selaimella Adoben sivuilta tai muuten helpommin koska profiilitiedostot eivät ole isoja kooltaan - muutamia kymmeniä kilotavuja XML:ää vain.

Kannattaa olla tarkkana ladatessa, koska useimpien objektiivien profiileista on useampia versioita. Osa profiileista on tehty esim. aukolla f/11, joten ne eivät kelpaa vinjetoinnin korjaamiseen - tai zoom-objektiivin polttoväleistä on kalibroitu vain ääripäät. Kannattaa siis vilkaista ennen profiilin käyttöönottoa mitkä polttovälit ja apertuurit on kalibroitu, ikkuna josta tiedon saa näyttää samalta kuin tuossa kuvakaappauksessa sivun oikeassa reunassa.

Alla kuvapari ensimmäisen tyyppisestä profiilista, vinjetointi on korjattu vain aukolle f/11 ja vaikka ilmeisesti jotain extrapolointia korjausarvoille tapahtuukin, niin se ei vain riitä. Kuvat otettu viime maaliskuun revontulimyrskyn iltana.


(Vie osoitin kuvan päälle vaihtaaksesi kuvien välillä, oletuksena näkyy flättiruudulla korjattu kuva joka toimii referenssinä.)

Täytyy myöntää että minulta kesti hetki huomata että kaikki korjausprofiilit eivät ole samanarvoisia. Alla vielä kuvapari toisella korjausprofiililla joka oli kalibroitu täyden aukon kuvilla, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kuvan nurkkien värivihettä ei voitu korjata LCP-profiililla, vaan kuvan alanurkkien lumi jää vähän vihertäväksi.


(Vie osoitin kuvan päälle vaihtaaksesi kuvien välillä, oletuksena näkyy flättiruudulla korjattu kuva joka toimii referenssinä.)

Profiilien laatu siis vaihtelee kovasti. Huonompien profiilien kaverina on palvelussa tietysti käyttökelpoisempiakin korjausprofiileja. Esimerkiksi joku on kalibroinut vanhan 50mm f1.8D AF Nikkorin aukon välein ja kahdelle eri tarkennusetäisyydelle (tarkennusetäisyys vaikuttaa ainakin vinjetointiin ja joskus kuvan muuhunkin geometriaan). Alla kuvaparivertailu yllä mainitun 50-millisen objektiivin hot spot -ongelmasta. Flättiruuduilla se poistuu kuvasta kokonaan, mutta Adoben profiili ei hot spotteja poista, vaikka muuten hyvä onkin. Kuva talvella kuvatusta Kuopion torityömaan megapallopanoraamasta, kuva on sivuittain, jotta se sopisi paremmin blogin leiskaan - form over function siis.


(Vie osoitin kuvan päälle vaihtaaksesi kuvien välillä, oletuksena näkyy flättiruudulla korjattu kuva joka toimii referenssinä.)

Sigman ja Tamronin objektiivien profiilit ovat kuulema suoraan valmistajilta, joten niiden voisi olettaa olevan tarkempia kuin useimpien käyttäjien tuottamien profiilien. Nikon ja Canon pitänevät kalibroinnit omana tietonaan, jotta voisivat sitouttaa molemmat käyttäjät omiin softiinsa.

0 comments:

Lähetä kommentti