2012-06-06

Venuksen ylikulku pilvien lomasta

Hitsaajanlasi objektiivin edessä Tänä aamuna sisäplaneetta Venus kulki Auringon kiekon editse. Planeetta näkyi pienenä kiekkona Auringon sokaisevaa kirkkautta vasten, suunnilleen saman kokoisena kuin oliivi pitsan pinnalla päivätähteen verraten. Pohjoisemmassa Suomessa, keskiyön Auringon loistossa, havaitsijat pääsivät näkemään koko ylikulun. Täällä Siilinjärvellä ylikulun piti olla näkyvissä noin kello kolmesta eteenpäin.

Ylikulkujen havaitseminenhan on suhteellisen helppoa, ainakin Auringon tapauksessa kun valoa on riittämiin. Joko vähennetään valon määrää esimerkiksi hitsauslasilla tai varta vasten tehdyllä suodatinkalvolla tai projisoidaan Auringon kiekko vaalealle pinnalle. Itse satsasin kaksi euroa hitsauslasiin ja teippasin sen teleobjektiivin vastavalonsuojaan, teippivirityksestä on kuva tuossa oikealla.

Astrosolar-kalvo olisi ollut parempi sijoitus, mutta alkukesän pilvitilanne vaikutti niin masentavalta että päätin säästää tuon 25 euroa ja kuvata hitsauslasilla. Valitettavasti hitsauslasin optinen laatu oli melkoisen kehno (samaa luokkaa kuin halpispyöröpolan), ja suorat kuvat ylikulusta jäivätkin ottamatta. Onneksi kuitenkin 15x70-kiikareilla projisoimalla sai havaittua ja kuvattuakin ylikulkua.

Alla vielä panoraamakuvassa katsaus pilvitilanteeseen hetkiä ennen auringonnousua, Auringon olisi pitänyt pilkistää noiden kaukana näkyvien teollisuusrakennusten kohdalta. Pieni rako oli kuitenkin pilvissä, mistä pääsin projisoimaan Auringon kiekon valkealle pahville. Neljän jälkeen pilvissä ei rakoja enää näkynyt joten lähdin kotiin nukkumaan.

Pilvisyystilanne juuri ennen Venuksen ylikulkua

Ja vielä kaksi kuvaa projisoidusta ylikulusta, tuo pieni pyörylä on siis Venus.

Venuksen ylikulku projisoituna pahville kiikarien läpi Venuksen ylikulku projisoituna pahville kiikarien läpi

Taivaanvahdin havaintokartan mukaan suurimmassa osassa Suomea päästiin ainakin pilviraosta näkemään ylikulun jokin vaihe, vain eteläisimmässä Suomessa oli ollut pieni täyden pilvisyyden alue.

Seuraava Venuksen ylikulku on vuonna 2117, tämän tekstin lukijoista tuskin yksikään on elossa tuolloin.

1 kommentti:

  1. Minä katsoin kiikarilla.Oikeesta hitsarinlasista tehty kiikariinsopiva levy upotettu linssin päälle..Viikon sisällä verkkokalvossa reikä alle mm halkasia.Oikeasilmä ,ilmesty pieni hevosenkenkä ja tarkkuus kohdassa
    mutkia ei näy kirjaimia.Siis leikkaukseen onneksi näkö palauitui operaatiossa.Mutta 100 varmasti en voi sanoa johtuko tämä tästä tähystyksestä.En suosittele kokeilemaan

    VastaaPoista