2012-07-27

ETTR:n varjopuolet

Kävin äskettäin kuvaamassa valaisevia yöpilviä. Valotin kuvat ns. oikealle eli tahallisesti ylivalotin säästäen kuitenkin huippuvalot leikkautumiselta. Tätä valotusmetodia kutsutaan ETTR:ksi (expose to the right), koska histogrammien kirkas pää on perinteisesti oikealla puolella. Koska signaalia (valoa, fotoneita) on kuvassa enemmän ja kameran kohinan voi lyhyillä valotusajoilla ajatella pysyvän vakiona, tarkoittaa ETTR käytännössä parempaa signaali/kohina-suhdetta. Kuvat ovat puhtoisempia, sävyliu'ut sileämpiä. Teknisistä syistä johtuen ETTR toimii parhaiten raakakuville.

Alla kuitenkin esimerkkikuvapari ongelmasta, jonka havaitsin. Ongelma ei ole iso ja se koskee käytännössä vain 8-bittisinä 8-bittisellä näytöllä esitettäviä kuvia. Halvimmat TN-näytöt ovat kuusibittisiä ja ne ditheröivät kaiken minkä näyttävät.

ETTR banding, ETTR:n mukaan valotettu kuva

Kuvaparin ylempi puolisko on oikealle valotettu otos, jonka valotusta on jälkikäteen ohjelmallisesti laskettu kolmen aukon verran. Varmaan heti voi huomata kuinka taivas on täynnä ikävää posterisaatiota, väriliukujen pienimmät mahdolliset komponentit erottuvat kuvassa erillisinä. Kahdeksanbittisessä kuvassa ei siis voi esittää tarkempia väriliukuja.

Väriliukujen posterisoituminen johtuu paradoksaalisesti liian hyvästä signaali/kohinasuhteesta! Alla vielä alivalotettu vertailukuva (valotukseen ei ole koskettu jälkikäteen), jossa kameran kohina peittää alleen väriliukujen porrastumisen. Kaikki samat sävyt ovat siellä edelleen, mutta niiden reunat vain ovat niin repaleiset kohinasta johtuen joten ihmisen näköaisti ei niihin kiinnitä huomiota samalla tavalla kuin ylemmässä kuvassa.

ETTR banding, alivalotettu kuva

Miten tästä pääsee eroon? Helpoin tapa on lisätä kuvaan kohinaa, voi myös yrittää venyttää histogrammia kattamaan koko sävyalan (esimerkkikuvien histogrammi on kovasti vasemmalle painautunut). Siinäpä ne käytännölliset vaihtoehdot ennenkuin 10-bittiset kuvaformaatit ja näytöt saavat laajempaa suosiota.

0 comments:

Lähetä kommentti