2013-02-15

Kellokuvausta

Salamatriggerit tulivat tänään. Tongin kaappeja etsien kuvattavaa ja törmäsin tähän vanhaan rannekelloon, johon lienee jo paristot vuotaneet sisään aikoja sitten. Kuvan taustana sai toimia Varustelekasta hommattu suojanaamarin laukku eli ns. nasselaukku. Karkea kangas tuo mukavan taustatekstuurin isokokoiselle metalliselle kellolle.

Kello nasselaukun päällä

Valon hajottajana sai toimia kolme kappaletta valkoisia pleksilevyjä: kaksi pystyssä kellon takana ja vasemmalla puolella ja kolmas levy noiden päällä. Koko komeus oli kasattu teipillä kuvausalustana toimineen kaiuttimen päälle. Salama oli sitten ylimmäisen pleksilevyn yläpuolella ja sitä lauoin langattomasti Youngnuon radiolaukaisimien (RF-603) avulla.

Ensimmäiset kuvat jättivät kellon alareunan aika tummaksi, koska rannekkeesta heijastui muutoin musta kuvaustila. Tasoitin valoa sitten pienellä valkoisella pahvinpalalla (käyntikortti). Jouduin virittelemään pyykkipojilla kameran kolmijalkaan kiinni myös mustan T-paidan, koska kuvaajan punainen paita heijastui liian selvänä kellon rannekkeesta. Tuommoinen puolikiiltävä muuten väritön pinta nappaa hyvin kaiken värin ympäristöstään.

Toinen virittelyn kohde oli ylimmän pleksin reuna, josta heijastui salama objektiivin etulinssiin. Nikonin 105mm:n makrossa on melko syvä vastavalosuoja, mutta silti kuvan yläreuna loisti valkoisena. Siitäkin selvittiin pienellä pahvinpalalla, joka näkyy kellon lasin heijastuksessa. Koskapa syväterävyys on vielä näillä tarkennusetäisyyksillä melkoisen lyhyt, täytyi turvautua kerroskuvaukseen, jotta syväterävyysalueella olisi ollut muutakin kuin kellotaulu, tai oikeastaan siitä lähempi puolisko. Joitain harmillisia aukkoja syväterävyyteen jäi, koska kuvia oli kovin vähän. Laiskotti, täytyy myöntää.

Pikku nippeleiden kuvaaminen on mukavaa ajanvietettä, malli kun ei ala perseilemään tai valittamaan jos se on teipin avulla saatu hyvään kuvausasentoon. Bonuksena kolme kuvaa, ensimmäinen Kuopion tuomiokirkosta ja viimeinen taas Laitilanmäen luomutilalta.

Kuopion tuomiokirkon alttari Piskuinen puu hangella Hiihtäjä

0 comments:

Lähetä kommentti