2013-02-16

Nilsiän lapinpöllöt

Vinkki tuli että Nilsiässä olisi eräällä metsittyvällä peltoalueella viisi lapinpöllöä. Hyvä myyrätilanne, joten pöllöt eivät ole lähteneet sieltä muualle.

Puolen päivän jälkeen olimme paikanpäällä, ja paljon olikin hangessa ns. pöllön iskujälkiä eli koloja joista lintu on myyrän napannut nokkaansa; syvä, pyöreä reikä lumessa ja sen sivuilla painaumat pedon siivistä ja naamataulusta. Osa aivan tuoreita, vielä lumettomia; suurimmillaan kymmenien reikien ryppäinä.

Puolen tunnin ihmettelyn jälkeen ensimmäinen pöllöbongaus tapahtui. Elikko istui pellonlaidassa olevan koivun oksalla tarkkaillen ympäristöään:

Lapinpöllö metsän reunassa
(Kuvassa pöllö on ylhäällä vasemmalla, koivun yläosassa.)

Päätimme lähestyä lintua, mutta ojaa ylittäessämme se lennähti jonnekin kuusen katveeseen piiloon. Seuraavan kerran lintua näkyisi kolmen tunnin päästä, kun se laskeutui - ehkä vinoillessaan - tyhjillään olleen kuvauskojun eteen pystytetyille kelokepeille poseeraamaan.

Lapinpöllö ja kuvauskoju
(Tämä piti tarkentaa käsin, koska keskimmäinenkin tarkennuspiste oli yksinkertaisesti liian iso noin kaukaiselle elikolle, tarkennus napsahti aina taustaan.)

Kissa ja hiiri -leikki jatkui, kuvaajat yrittivät päästä lintua lähemmäksi kun se nappasi pellolta myyrän evääkseen ja lennähti taas metsän siimekseen syöpöttelemään. Vielä viimeisen kerran valoisaan aikaan se lennähti läheisen koivun oksalle poseeraamaan, ennenkuin valo kävi liian vähäiseksi kuvaustouhuihin.

Lapinpöllö koivun oksalla

Lapinpöllö ja koivu

Virittelimme erinäisiä kaukolaukaistavia salamavalosysteemejä kuvauskojun kepeille, mutta pöllö pysyi itsepäisesti kauempana tarkkailemassa. Viimeinen havainto pöllöstä on kaukaisena silhuettina melkein pimeää taivasta vasten tuon saman koivun oksalla kuulostelemassa myyrien puuhia.

0 comments:

Lähetä kommentti