2013-04-23

Infrapunakikkailua D800:lla

Valotolppa Ihan mielenkiinnosta ostin halvan kiinalaisen infrapunasuotimen kameran nokalle. Päädyin 850nm:n suotimeen, koska kennon edessä olevat värisuotimet ovat noilla aallonpituuksilla tasaisen läpinäkyviä. Esimerkiksi 720nm:n suotimen kanssa kuvatessa punaiset pikselit ovat paljon herkempiä ja ne joutuukin joko polttamaan puhki jos haluaa muillekin värikanaville informaatiota kuvaan tai tyytymään neljäsosaresoluutioon ja kohinaisiin värikanaviin. Kuvista tulee 850nm:llä melkein mustavalkoisia jos vain valkotasapainon asettaa kohdilleen (ei onnistu ikävä kyllä Adoben Camera Raw'lla, säätövara loppuu kesken).

D800 ei tunnu olevan kovin infrapunaherkkä kamera, mikä on oikeastaan odotettua - jokainen uusi kamerasukupolvi tuntuu jyrkentävän infrapunasuodatustaan. Siinä missä antiikkisella D40:lla pystyi kuvaamaan käsivaralta infrapunakuvia ja D200:lla sai jotain aikaiseksi puolen minuutin valotusajoilla - vaatii D800 jo useiden minuuttien valotuksia isoillakin aukoilla kun pienillä herkkyyksillä kuvaa. Jos pitkät valotusajat eivät haittaa niin kuvat ovat kyllä muuten hyvälaatuisia.

Samyangin 35-millinen tuntuu tekevän ikävän hot spotin (vaalea pyöreä läiskä) kuvan keskelle, tuolla objektiivilla ei siis kannata infrapunahommia harrastaa. Tämä selittänee myös varsinaisen infrapunatarkennusmerkin puuttumisen objektiivin kyljestä, vaikka muuten on terävyysaluemerkintöjä tuohon printattu runsaanlaisesti.

Samyang 35mm f1.4 & D800:n IR hotspot (850nm)
(Kuvissa näkyy vielä vähän väriä, ilmeisesti suodin ei blokkaa tehokkaasti alle 850nm:n taajuuksia. En tosin ihmettele, onhan kyseessä kymmenen euron brandaamaton tuote.)

Nikonin 105mm:n vakaajamakro sen sijaan ei tuota hot spottia ainakaan täydellä aukolla, myöskään 50-millisestä f1.8:n AF-S uusioversiosta en sitä bongannut. Linssiheijastuksia nuo kaikki sen sijaan tekevät aivan julmetusti, Aurinkoa kohti kuvaamista kannattaa välttää. Alla vielä lyhyet videonpätkät jotka otin demonstroidakseni heijastusten vaikutusta kuvaan. Samyang ensin, sitten 105mm VR Micro-Nikkor ja 50mm f1.8G.Infrapunasuotimella saa myös kameralla asetettua UniWB-valkotasapainon. JPEG-kuvista tulee hyvin vihervoittoisia, koska sävyt heijastelevat paremmin varsinaisen raw-kuvan sisältöä. Vihreä värikanavahan on herkin ja muut värikanavat vain tasataan sen suhteen jotta kuviin saadaan luonnolliset värit (todellisuudessa monimutkaista prosessia näin kovasti yksinkertaistaen). UniWB-prosessin tarkoituksena on helpottaa valotuksen tarkastelua, jotta voitaisiin mahdollisimman tarkasti valottaa oikein tai oikealle (ETTR).

Tavallisessa päivänvalossa tämä tarkoittaa yleensä noin puolen - 2/3 aukon valotuseroa kameran automaattivalkotasapainotetun JPEG-esikatselukuvan histogrammin leikkautumiseen perustuvan arvoon verrattuna.

0 comments:

Lähetä kommentti