2013-04-01

Optimaalinen kuvauskaava (Samyangin) 35-milliselle objektiiville

Kolmenkymmenenviiden millimetrin optiikka alkaa olemaan jo siinä rajoilla että sitä voi vielä tolkullisesti käyttää pallopanoraamojen kuvaamiseen, täyden pallon saa katettua noin 40 kuvalla. 35 milliä tarkoittaa noin 35×55 asteen kuvakulmaa täydellä kennolla, pienemmillä formaateilla millit ovat tietysti samassa suhteessa pienemmät.

Testailin tuossa lämpimikseni että optimaalinen kuvauskaava olisi esim. Samyangin 35-millisen kanssa kolme riviä kuvia: yksi panoraaman ekvaattorilla (eli keskellä) ja kaksi lisäriviä 45 asteen kulmassa. Näiden lisäksi yhteensä neljä kuvaa nadiiria ja zeniittiä varten. Zeniitti- ja nadiirikuvia varten kameraa pitää pyöräyttää 90 astetta, muuten jää pari pientä reikää kuvaan. Alla oleva kuva toivottavasti selventää sepustusta hieman.Tilaa jää vielä saumoille ja kuvaustöppäyksillekin. Tummilla alueilla on kaksi tai useampia kuvia limittäin, vaaleilla vain yksi. Diffraktiopelkoisen kannattaa tarkentaminen tehdä niin että ylärivi ja keski/ekvaattoririvi on tarkennettu liki äärettömään ja alempi rivi vastaavasti lähemmäs. Tarkennusetäisyyden muuttuminen tietysti muuttaa hienoisesti kuvakulmaa, joka on suositeltavaa ottaa huomioon panoraamaa kasatessa.


(Limittymistä on pallopanoraaman ala- ja yläosissa ainakin tarpeeksi.)


(Tarvittaisiin vain muutama aste lisää kuvakulmaa että selvittäisiin yhdellä zeniiri/nadiirikuvalla.)

360 asteen panoraaman pitkän sivun mitaksi tulee 47 kilopikseliä eli valmiin kuvan resoluutio näyttäisi asettuvan D800:lla tuonne reiluun 1,1 gigapikseliin, mikä on kyllä aika ylenpalttista useimpiin aiheisiin.

0 comments:

Lähetä kommentti