2013-10-17

Ensimmäiset kuvat komeetta ISONista

Aamuyöllä itätaivaalla tuikkii ei tuiki punainen Mars-planeetta, kaverinaan Leijonan tähdistön kirkkain tähti Regulus. Vielä hetken ajan siinä lähistöllä on myös komeetta C/2012 S1 tai tutummin ISON löydön tehneen observatorioryhmän mukaan.

Aiemmin tänä vuonna siitä povattiin jopa Kuun kirkkauksista komeettaa, joka loistaisi päivätaivaalla ja näkyisi yhtä aikaa molemmille pallonpuoliskoille. Kirkkausarvioita on kuitenkin vedetty vähän alaspäin, kun pyrstötähden loiste ei olekaan kehittynyt ennustusten mukaisesti. Siltikin luvassa on nätti pyrstötähti, mikäli se vain selviää perihelistään ehjänä - tämähän on ns. auringonhipojakomeetta, joka kulkee pitkälti Merkuriuksen radan sisäpuolelta. Itse asiassa lähimillään etäisyyttä Auringon pintaan on vain reilu miljoona kilometriä, mikä ei ole aurinkokunnan mittakaavassa juuri mitään.

Komeetta ISON (C/2012 S1), Mars ja Regulus
(Viemällä osoitin kuvan päälle paljastuvat kohteiden nimet.)

Kuvassa siis komeetta, punainen Mars sekä sininen Regulus. Reguluksen vieressä näkyy himmeänä sumutuhnuna kääpiögalaksi Leo I. Luulin sitä aluksi linssiheijastumaksi, mutta Wikipedia sitten paljasti tuommoisen olemassaolon.

Bonuksena tämä animoitu GIF, josta sekä Marsin että komeetan liike taivaalla käyvät ilmi niiden 12 minuutin aikana kun tuota kuvasin. Yllättävän nopeasti ne liikkuvat.


Nyt komeetalla on n. kymmenen kaariminuutin mittainen himmeä häntä. Yritin tuota etsiä myös visuaalisesti, mutta en 120 millin linssiputkella tuota löytänyt. Samalla tuli tiirailtua myös Marsin pintaa, punainen planeetta on niin kaukana että tällä hetkellä se näkyy vain neljän kaarisekunnin kokoisena kiekkona. Mitään yksityiskohtia siitä ei siis näkynyt 115-kertaisella suurennoksella.

Komeetta ei ollut ainoa kohde tälle yölle, vaan osansa tuijottelusta sai myös Orionin vyön seutu. Siellä kun on monenmoisia sumuja pienellä alueella. Lopulta kuvaan tarttuivat Orionin suuri kaasusumu M42 seuralaisineen, Hevosenpääsumu sekä Liekkisumu.

Orionin vyö lähikuvassa

Nämä lokakuun yöt ovat sikäli loisteliasta aikaa tähtitaivaan kuvaamiseen, sillä lumi ei ole vielä pudonnut maahan heijastelemaan katulamppujen loistetta taivaalle. Pakkastakin on vain nimeksi, jos sitäkään. Joutuu vain valvomaan melko myöhään, koska Orion on eteläsn suunnilla vasta joskus kolmen aikaan.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista luettavaa! Mahtavaa jälkeä, etenkin tämä alimmainen kuva! Onnittelut!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, en tosin ole ihan tyytyväinen tuon alemman kuvan prosessointiin. Deepskystacker ei nyt kuitenkaan suostunut sitä pinoamaan, joten tuohon on tyytyminen.

    VastaaPoista