2013-11-26

Talvitaivaan komeetta C/2013 R1 Lovejoy

Vaikka komeetta ISON onkin napannut itselleen kaiken hypetyksen, niin yötaivaalla on paraikaa toinenkin, ihan kohtuullisen komea komeetta kameraoptiikalla kuvattavaksi ja katsottavaksi. Tämä pyrstötähti kantaa tunnusta C/2013 R1 (Lovejoy). Mielenkiintoisen tapauksen tästä tekee se, että tällä hetkellä tuo on sekä paremmin näkyvillä Suomen leveysasteille ja kirkkaampi kuin komeetta ISON. Itse asiassa Taivaanvahdissa onkin havaintoja joissa komeetan ytimen ympärillä oleva kirkkaampi kaasu- ja pölymassa on erottunut taivaalta paljain silmin.

Komeetta C/2013 R1 (Lovejoy)
(Valokuvassa koma erottuu syaanin sävyisenä johtuen komeetan avaruuteen puskemista kaasuista. Mittakaavasta sen verran että komeetan häntä taivaalla on noin kolmen täyden Kuun mittainen eli reilu puolitoista astetta. Tämä kuva on yhdistetty 38 kappaleesta puolen minuutin valotuksia.)

Ikävä kyllä komeetan radalla ei ole mitään mielenkiintoista kuten oli komeetta PANSTARRSilla, joka kohtasi viime keväänä Andromedan galaksin. Joitain himmeitä galakseja saattaa näkyä samassa kentässä, mutta ei mitään yhtä päräyttävää.

Tällä hetkellä komeetta kulkee Otavan "kahvan" alapuolella itäänpäin, ollen tällä hetkellä noin kymmenen asteen päässä Otavan tähdistä. Tämä Mikko Peussan Raisiossa ottama kuva selventänee sijaintia hyvin. Kannattaa toki huomata että komeetta Lovejoy kiitää taivaalla melkoista vauhtia eli sen paikka pikkuhiljaa taivaalla kulkeutuu kohti Karhunvartijan tähdistöä ollen hyvin näkyvillä vielä pitkän aikaa. Freestarcharts.com tarjoaa hyviä etsintäkarttoja kiinnostuneille.

Seuraava animoitu GIF havainnolistanee komeetan kulkunopeutta taivaalla. Kuvat on otettu noin puolen tunnin aikana.


Komeetta on todennäköisesti kirkkaimmillaan tässä joulukuun lopussa, heti komeetta ISONin auringon ohituksen jälkeen - jos ISON vain selviää auringonhipaisustaan ehjänä. Tällä hetkellä ISON on jo niin lähellä Aurinkoa ja samalla horisonttia että sen kuvaaminen ei Suomen korkeuksilta enää onnistune.

0 comments:

Lähetä kommentti