2013-11-28

Kaikki ihan kallellaan eli tilt-shift -kuvia

Sain lainaksi Nikonin 24-millisen tilt-shift -objektiivin. Nikonihan noita kutsuu perspektiivinkorjausobjektiiveiksi, mutta tilt-shift on teknisesti tarkempi termi, koska perspektiivi viittaa kuvauspaikkaan/kuvakulmaan eikä niinkään siirtoihin ja kallistuksiin.

No, kallistuksen väärinkäyttöhän se lähinnä oli mielessä faux-pienoismallikuvia varten. Parhaiten näin laajalla objektiivilla tuo efekti tulee esille kun kuvataan jostain korkealta, kuten vaikkapa Anttilan katolta Kuopion toria. Pienet ihmiset torilla edelleen voimistavat vaikutelmaa pienoismallista.

Miniatyyritori
(Kallistus ja vaakasiirrot molempiin suuntiin, tuloksena panoraama 2:5 kuvasuhteella josta tämä on rajattu 21:9 -kuvasuhteeseen. Järkevämmällä siirrolla olisi varmaan saanut kaatuvat linjatkin oikenemaan.)

Aika hukassahan ensikertalainen tuommoisen värkin kanssa on; nappeja, nuppeja, ruuveja riittää ja tarkennustaso tekee temppujaan jos kallistaa vähänkään. Puhumattakaan siitä mitä tapahtuu jos alkaa siirtämään, kallistamaan ja kiertämään samaan aikaan. Aukko on sentään sähköisesti himmennettävä, sitä ei käsin tarvitse avata ja sulkea jatkuvasti esim. tarkennusta ja kuvanottoa varten.

Valkeisenlammen rantapuisto
(Valkeisenlammen ranta oli kovin tyhjänä, ei ihme jos miettii säätä (paska) ja ajankohtaa yleensä.)

Tässäpä vielä havainnollistava animaatio noista siirroista. Ensin on siirretty objektiivia 12mm suuntaansa ja alettu pyöräyttämään sitä ympäri. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin salama/peilikotelo kamerassa vastaan, joten siirto pitää heittää toiselle puolelle ja jatkaa pyöräyttämistä toisesta suunnasta. Pitkään elin siinä uskossa että kaikkiin suuntiin kyseistä objektiivia ei pystyisi edes siirtämään tuon peilikotelon takia, mutta näköjään se onnistuu. Ei pidä uskoa nettimutuilua.

Nikon 24mm f3.5 PC-E -linssin siirrot

Kannattaa huomata kuinka tuossa etualalla näkyy parallaksivirhettä kun etummainen linssiryhmä siirtyy. Parallaksin määrä on suoraan verrannollinen siirron määrään, koska objektiivin sisääntulopupilli on tuolla siirrettävässä etuosassa eikä siirtolevyn ja kameran välillä. Näin ollen siirto reunasta reunaan aiheuttaa maksimissaan 24 millimetrin verran parallaksivirhettä, mikä on aika paljon esimerkiksi sisätiloissa.

Parallaksivirheistä huolimatta tein tuolla muutaman panoraaman käyttäen pelkästään siirtoja. Nykysofta on näköjään niin fiksua että se osaa sijoittaa sauman sinne missä sitä ei huomaa niin helposti. Sauman sijainnin tärkeys vielä entisestään pienenee, jos käyttää voimakasta kallistusta sotkemaan syväterävyysalueen.

Kuopion kirjasto
(Kolme pystykuvaa ja vaakasiirto, valmiin panoraaman kuvasuhde on noin 3:4, josta tämä on rajattu. Nurkkien tummeneminen ei välttämättä ole huono asia jos mustumisen vain sijoittaa taktiseen paikkaan.)

Jos Huginilla haluaa kasata shift-objektiivilla tehtyjä panoraamoja, joutuu roplaamaan ensiksi asetuksia. Oletuksena Cpfind kun ei tajua mitään tämmöisten kuvien päälle vaan olettaa että kuvat on otettu kääntämällä kameraa. Joten, Cpfindille pitää antaa seuraavanlaiset komentoriviparametrit, jotta kohdistuspisteiden haku toimii odotetunlaisesti: --ransacmode hom -o %o %s.

Tuo "ransacmode hom" on se tärkeä kohta tässä rimpsussa, muuten Cpfind heittää mäkeen kohdistuspisteet jotka ovat täysin samanlaisia kuvien välillä. Kuulostaa paradoksaaliselta, mutta on ihan järkeenkäypää, kun miettii miten kuvan geometria muuttuu kameraa pyöritellessä - varsinkin laajakulmilla. Siirtohan toimii täysin samallalailla kuin kuvan rajaaminen pienempiin osiin ja tämän rajauksen siirtäminen ympäriinsä. Tavallisiin panoraamoihin tuo moodi tuo aivan liikaa vääriä kohdistuspisteitä.

Ensijäät Kuopionlahdella
Kuopionlahdella oli varmaan puolentuhannen boforin tuuli, jalusta alkoi jopa resonoimaan ja soimaan tuulessa.

Panoraamoja Huginilla kasatessa kannattaa ottaa huomioon myös että käyttää koneoptimointia (optimizer) oikein. Riittää että optimoi kullekin kuvalle X ja Y -parametrin. Jos haluaa hifistellä, niin tekee joka kuvalle oman linssiasetuksen ja käyttää pysty- ja sivusiirron optimointia X/Y:n sijaan.

Laiturit

Linssin kuvanlaatua sanoisin aivan kelpaavaksi. OK, täydellä aukolla ja täydellä siirolla näkyy reunoissa jotain tuhnuisuutta, mutta tuskinpa erottuisivat edes metrin mittaisessa tulosteessa semmoiset. Värivirhettä näkyy hienoisesti, mutta Raw Therapeen automaattikorjaus hoitaa homman kotiin. Jostain syystä Adoben Camera Rawilla oli kuitenkin suuria vaikeuksia korjata virhettä ollenkaan. Ehkäpä ACR:n korjausmalli olettaa kuvan keskustan olevan aina myös linssin projektion keskus, näinhän ei ole siirtoa käytettäessä.

Postauksen lopussa on näytillä 100% croppeja D800:n kanssa aukoilla f/5.6 ja f/11.

Savonian toimipiste Polku Savoniaan

Puu funkkistalon nurkalla Lehmus ja kaupungintalo

Nikon 24mm f3.5 PC-E Nikkor; f5.6 vs f11

Ylärivin rajaukset ovat siis aukkosuhteella f/11 ja alarivi aukkosuhteella f/5,6. Siirtoa on käytössä kaikki 12mm, kallistusta ei ollenkaan. Valkoiset neliöt ovat indikoimassa näytteenottokohtia, vasemmanpuoleisin on suurinpirtein ppirtoympyrän keskeltä, seuraava sitten siirrottoman kuvan reunalta ja oikeanpuoleisin jo piirtoympyrän ulkoreunamilla.

4 kommenttia:

 1. Itse olen yhdistänyt shiftatuista kuvista panoraamoja ihan vaan laittamalla kuvat Photoshopissa layereihin ja sovittamalla päällekkäin, helppoa kuin heinänteko.

  Parallaksista pääsee kuulemma eroon pitämällä linssi paikallaan ja siirtämällä sen sijaan kameraa, omissa kuvissa se ei kylläkään ole haitannut.

  VastaaPoista
 2. Joo Photoshopilla nuo panoraamat teinkin, automaattinen kuvien kohdistuskin toimi melkein joka kerta. Lenssin etupuolen jos pitää paikallaan, niin parallaksia ei tosiaankaan tule.

  VastaaPoista
 3. Kiitos cpfindin parametristä. Mistä tuollaisia löytää? Toimiiko uudessa hugincpfindissa?
  Yritin koota samanlaisia panoraamoja Huginissa, koska Photoshopin kohdistus on mielestäni kehno,
  joudun aina manuaalisesti korjaamaan kohdistusta. Mutta Hugin tosiaan sekosi "liian helppoon" tehtävään.

  VastaaPoista
 4. Nuo listatut Cpfindin kohdistuspisteiden etsintäasetukset toimivat edelleen Huginin uusimmissa versioissa. Cpfindin asetuksiin pääsee käsiksi Huginin asetusten kautta.

  VastaaPoista