2013-12-23

NGC seitsemän tonnia, tähtikuvia ameriikan malliin

NGC 7000 eli Pohjois-Amerikka-sumu on Joutsenen tähdistön krikkaimman tähden Denebin pohjoispuolella loistava vetyemissiosumu. Se on siis laaja-alainen, himmeä punainen läiskä Linnunradan kiekossa, tiiviin tähtitaustan edessä. Alueella on myös sumua halkovia pimeitä sumualueita sekä muita emissiosumuja, kuten läheinen Pelikaanisumu.

Koska järkkärit eivät ole kovin herkkiä tälle syvän punaiselle, niin kohde on jäänyt kuvaamatta, koska olen aina ollut siinä uskossa että ei se kuviin tartu kuitenkaan. No, tarttuipa vaan kun oli uuden ajan pottunuija eli Nikonin 300mm f2.8 vakaajaversio käytössä.

NGC 7000 eli Pohjois-Amerikka-sumu
(Pinottu yhteensä 53 kuvasta.)

Kuvassa keskellä alhaalla erottuu Pelikaanisumun pohjoisosia ja sen päällä itse Pohjois-Amerikka-sumu nimiesikuvansa muotoisena alueena. molemmilta sivuiltaan sumu rajautuu pimeisiin pölyalueisin. Koska kohteen monimuotoisuus ei tule kovinkaan hyvin esille näin pikkiriikkisessä kuvassa, on alle upotettu OpenZoomilla zoomailtava versio samasta kuvasta. Kerrankin kuvanlaatu antaa siihen myötä kun on näin isoalainen kohde kyseessä. Tuo koko seutu olisi hyvä kandidaatti oikein isolle tähtitaivaspanoraamalle, sumuja ja muuta mielenkiintoista kun tuolla alueella riittää.


Toistakin korkealla taivaalla kohdetta ehdin kokeilemaan ennen pilvisyyden tuloa, nimittäin Seulasia - kohde johon on tullut upotettua kynnet jo aikaisemminkin.

Seulaset

Nyt erottuu kirkkaamman heijastussumun ympärillä lisää erittäin himmeää heijastusumumateriaalia, kohteen nimi on IC 353 ja ilmeisesti sekin saa valonsa Seulasten nuorista ja kuumista tähdistä. Harmi vain ettei tuota ehtinyt valottamaan kuin noin kymmenen minuutin verran, joten signaali/kohina -suhde jäi vielä aika huonoksi.

0 comments:

Lähetä kommentti