2013-12-10

Pimeyttä etsimässä

Reposia pilvien lomasta

Yllä oleva Maaningan Keskimmäisen peltoaukean koivu alkaa olemaan jo aika nähty (ks. vaikka uusin T+a), joten etsinnässä on ollut uusia, pimeitä kuvauspaikkoja joihin päästäkseen ei tarvitse ajaa tuhatta kilometriä itäiseen Lappiin (tästäkin aiheesta on uusimmassa T+a:ssa juttua, kannattaa vilkaista).

Yhteen vaihtoehtoon tulikin kesällä jo tutustuttua, Tuusniemen Seinävuoren rotkolaaksoon nimittäin. Rotkolaakso on sen verran hyvällä paikalla, että siellä taivasta voisi kuvailla jo pimeäksi - ainakin kun on tottunut näihin Siilinjärven keltavoittoisiin taivaisiin. Vain vaimea hehku läheiseltä valaistulta tieltä yltää tuonne.

Seinävuoren rotkolaakso, Tuusniemi
(Tilt-shift-linssin väärinkäyttö jatkuu, tämä kuva on otettu näköalapaikalta kohti edellä mainittua tietä.)

Linnunrata Seinävuoren rotkolaakson yllä
(Varjot muuttuvat magentan sävyisiksi kun herkkyyttä on tarpeeksi, johtunee kameran kennon oheiselektroniikan tuottamasta lämmöstä. Efekti on pahimmillaan tuolla kuvan vasemmalla reunalla.)

Näin talvisaikaan tuo paikka on vain varsin hankala navigoitava eikä tuolla laakson pohjalla vieläkään pääse sen pidemmälle mitä syksyllä. Mutta mukavasti nuo kanjonia reunustavat puut ja jään kanjonin rinteille tekemät muodot kehystävät tähtitaivasta. Eikä rotkon pohjalle ole tietenkään mikään pakko mennä, voi jäädä kuvaamaan vaikka parkkipaikalle ja paistaa notskissa maggaraa kameran napsutellessa menemään.

Eilen yöllä pakkasen kivutessa (laskiessa?) kymmenestä 25 asteeseen kävimme myös ihmettelemässä meininkiä Siilinjärven ja Maaningan rajan lähellä sijaitsevalla Väänälänrannalla. Kartalla paikka on melko tarkkaan kymmenen kilometria etelämpänä kuin postauksen alussa mainittu koivunalus.


Väänälänranta. Siilinjärvi by night in finland

Valosaastetilanne tuolla vaikuttaa siedettävältä; itä- ja etelätaivaan valloittaa Siilinjärvi-Kuopion valaistus, pohjois- ja länsitaivaalla tilanne on selvästi parempi. Liikennettä näin syrjässäkin tuntui olevan arki-iltana aikalailla, kovin pitkään ei kerrallaan tiellä pystynyt kekkuloimaan kameravehkeiden kanssa.

Tie ja Linnunrata

Komeetta Lovejoytä etsimme myös, mutta tuloksetta. Ilmeisesti aliarvioin pyrtötähden kulkunopeuden taivaalla aika pahasti.

0 comments:

Lähetä kommentti