2014-01-12

Komeetta Lovejoy siirtyi aamutaivaalle

Pyrstötähti Lovejoy on siirtynyt taivaankannella etelään päin jolloin sen havainnointi ja kuvaaminen iltataivaalla on muuttunut jatkuvasti vaikeammaksi. Komeetan rata taivaalla jatkaa kulkuaan Käärmeenkantajan pohjoisosissa kohden Käärmeen tähdistöä ja likemmäksi Aurinkoa. Jos säätilanne jatkuu yhtä harmaana kuin mitä se on ollut noin viimeisen kuukauden ajan, niin voi hyvinkin olla että nämä jäävät viimeisiksi kuviksi koko komeetasta.

Aivan marraskuun viimehetkillä komeetta oli kuitenkin nähtävissä vielä iltataivaalla. Ikävä kyllä vain harvemmin epätoivottavaksi sanottavaa valosaastetta oli taivaalla, nimittäin revontulia. Tältä komeetta näytti erittäin ohuen revontuliharson läpi, jos pohjoistaivaalla loimottivat yhtään kirkkaammat revontulet, niin Lovejoy katosi näkyvistä kokonaan.

Komeetta revontulten läpi kuvattuna
(Yksittäisvalotus, revontulet kirkastuivat nopeasti kuvan oton jälkeen. Siirryin tämän jälkeen kuvaamaan taivaalla korkealla, reposten ulottumattomissa ollutta Pohjois-Amerikka-sumua, josta aiempi postaus.)

Ja vielä komeetta suhteutettuna maisemaan, Lovejoy löytyy kuvassa keskeltä ylhäältä - koivun vierestä. Parhaimmillaan Lovejoy on katseltuna kaukoputkella ja laajakulmaisella okulaarilla tai isoilla kiikareilla, jolloin näkyy syaanin värinen koma ja vähän matkaa häntää.

Komeetta Lovejoy iltataivaalla

Seuraavan kerran Lovejoyta pääsi kuvaamaan vasta tammikuun viimeisenä aamuna, vähän ennen kello seitsemää. Outo tunne kuvata tähtitaivasta kun vieressä kulkee ihmisiä, yleensä astrokuvaukset ovat niitä yksinäisimpiä sessioita pimeimpään aikaan yöstä. Muutenkin talviaamun tähtitaivas on outo kun tutut tähtikuviot ovat oudoissa asennoissa tai jopa kokonaan piilossa.

Komeetta Lovejoy aamutaivaalla
(Kirkas tähti vasemalla ylhäällä on Lyyran Vega.)

Äskeinen kuva havainnollisti tuon aamun pilvitilannetta, jota ei voi kyllä kehua edes välttäväksi. Komeetta on kuvassa suoraan keskellä pilvenhattaroiden välissä. Pienen etsikselyn ja muutaman testikuvan jälkeen myös itse komeetta löytyi 300-millisen kuvakenttään.

Komeetta (C/2013 R1) Lovejoy aamutaivaalla

Vaikka pyrstötähti onkin melkein magnitudin verran kirkkaampi kuin kuukausi takaperin, niin ei sitä kuvasta arvaisi. Kirkas taustataivas syö tämmöisten sumumaisten kohteiden näyttävyyttä aikalailla.

0 comments:

Lähetä kommentti