2014-04-12

Konado Panomaxx 2 testipenkissä

Tasan tarkalleen neljä kuukautta takaperin pistin tilauksen sisään uudesta panoraamapäästä, jostain syystä pimeimä sunnuntai-iltoina tulee tehtyä näitä (puoli)heräteostoksia. Uusi pää olisi samalta valmistajalta kuin edellinenkin panoraamapää PanoMAXX, lähinnä hyväksi havaitun hinta/laatu-suhteen ansiosta. Käyttäjäkokemuksia tästä uudesta versiosta ei netistä löytynyt, ei edes parilta panoraamafoorumilta kun kävin kyselemässä, joten "sikaa säkissä" olin ostamassa. Edes oikeita tuotekuvia ei valmistajan sivuilta vielä löytynyt, pelkät 3D-renderöinnit vain.

Konado Panomaxx 2 kokonaisuudessaan

Laitosta myydään kolmena versiona: Basic (199€), Plus (229€) ja Premium (259€). On myös olemassa robottiversio, mutta se karkaa hinnaltaan jo ihan älyttömyyksiin (2730€).

Nuo kolme versiota eroavat toisistaan seuraavasti: Plus on sama kuin Basic, mutta siinä on pikakiinnitys pystyvarrelle eli laitteen saa kasattua ja purettua nopeasti. Premiumissa on tämän lisäksi kameran pikakiinnitysalusta olkavarressa pikakiinnityksellä kiinni. Tästä lisää myöhemmin.

Panomaxx2:n pyöritysalusta

Pannausalustana kaikissa malleissa on sama PR-3, jossa on pidäkkeet (click stop) 10, 16 ja 24 kuvalle, asteina nämä ovat 36°; 22,5° ja 15°. Lyhin väli riittää noin 85 kinovastaavalle millille. Ruuvaamalla kuvassa näkyvän ruuvin irti voi pidäkkeet vapauttaa kokonaan, jolloin voi pyöritellä kameraa alhaalla näkyvien astelukujen ohjauksessa. Pannausalustassa on myös toinenkin ruuvi (kuvassa oikealla) jonka funktio ei minulle ole vielä selvinnyt. Jos joku tietää, niin kertokoot.

Huimaus
(Tämmöistä jälkeä saa aikaiseksi kun antaa panoraamapään pyöriä vapaasti valotuksen aikana.)

Plus- ja Premium-mallien ominaisuutena on sitten vaaka- ja pystyvarren välinen pikakiinnityslevy. Pikakiinnityslevyn kaveriksi tulee mukaan stopperi jotta pystyvarsi tulisi joka kerta samalle paikalle.

Suosittelen vähintään Plus-mallia jos Panomaxx 2:een päätyy, läjään laitettuna vehje ei vie ihan tolkuttomasti repusta tilaa. Edellismalli kulki vielä helposti repun (Lowepro Pro Runner 350 AW) dokumenteille varatussa ylätaskussa, siinä kun oli paljon vähemmän leveyttä, mutta uusi malli on sen verran paksumpi että kuljetus ylätaskussa ei enää onnistu.

Panomaxx2:n alavarren pikakiinnitys

Pystyvartta kun jatkaa ylöspäin, tulee vastaan olkavarren pyöritysalusta. Siinä on vahvat pidäkkeet eli kamera ei valahda alas ihan noin vain vaikka tuota vähän löysäisikin. Naksaukset ovat kymmenen asteen välein.

Panomaxx2:n olkavarren pyöritysalusta

Ja viimeisenä sitten olkavarsi kameran pikakiinnitysalustoineen. Tässä on suunnittelussa mennyt kyllä joki vikaan, koska Basic- ja Plus-malleissa joutuu käyttämään työkaluja (kuusiokoloavain, tulee mukana) kameran kiinnityskohdan muuttamiseksi. Kiinnityskohtaahan pitää muuttaa aina kun objektiivi tai sen polttoväli vaihtuu. Tuohon voi toki viritellä jonkin lisäpuristimen, kuten kalleimmassa Premium-mallissa onkin tehty.

Panomaxx2:n olkavarsi ja kameran pikakiinnitys

Kaikki varret ovat Arca-Swiss -yhteensopivia, joten niihin saa halutessaan kiinni vaikka mitä roinaa. Mukaan tulee myös AS-yhteensopiva pikakiinnityslevy, joka käy hyvin ainakin Siruin kuulapäähän. Jos aikoo käyttää jotain muuta pikakiinnityslevyä, niin pitää muistaa ottaa huomioon paksuusero kun panoraamapäätä säätää kyättökuntoon. Muuten tulee sitä paljon pelättyä parallaksia.

Kaikenkaikkiaan työn jälki on erinomaista, hyvin koneistettua ja suurimmaksi osaksi järkevästi suunniteltua. Varret ovat tukevia eikä pyöritysalustakaan tuo laitteeseen turhia joustoja ja niissä on riittävästi mittaa isommallekin kameralle ja objektiiville.

Vaikka tämä malli onkin kalliimpi niin hinta/laatusuhde on edelleen kohdillaan.

Mitat

  • Paino: Melko tasan tarkkaan 1 kg, ±50g
  • Mitat jalustalla käyttökunnossa: K: 28cm L: 19cm S: 8cm
  • Mitat kokoontaitettuna: K: 12cm L: 22cm S: 8cm
  • Varsien mitat: 188x38x12mm

0 comments:

Lähetä kommentti