2014-07-10

Valovuotoja jos jonkinmoisia

Samyangin valmistama tilt-shift-objektiivi kävi täällä pyörähtämässä. Visiitti jäi ikävä kyllä kovin lyhyeksi, koska ilmeni heti ensimmäisten testikuvien jälkeen että kyseinen objektiivi kärsii pienistä valovuodoista. Ilmeisesti jotkut muutkin TS-linssit kärsivät samasta vaivasta, joskin googlella on turhauttavaa noitsa etsiä lisätietoja tai -kokemuksia, koska haku "tilt shift light leak" löytää vain photoshop-kauheuksia ja vain kaksi relevanttia tulosta ensimmäisellä kymmenellä sivulla.

Ukkospilvi jossain Kuopion päällä
(Tilt-shift-linsseillä on helppo kuvata melkein parallaksivapaita panoraamoja. Tässä kamera oli vaaka-asennossa ja linssiä siirrettiin 12mm ylös normaaliasennon lisäksi.)

Ylimääräistä valoa tulee sisään shift- eli siirtoalustan ja tilt- eli kallistusakselin kautta kun niitä käyttää lähellä ääriasentojaan eli noin kymmenen ja viiden asteen jälkeen. Ilman todella vahvoja harmaasuotimia tuota en saanut näkyviin, mutta kymmenen aukon harmaasuodin ja siihen polarisoiva filtteri vielä päälle, niin alkoivat värit jo vääristymään päivänvalon paistaessa sinne minne sen ei pitäisi paistaa.

Alla yksi siirroilla tehty sarja, jossa valovuotojen laajuus ilmenee hyvin; ylin kuva (+12mm) värjäytyy huomattavasti, keskimmäinen (+-0mm) on ihan ok ja alimmassa kuvassa (-12mm) mukaan tulee jokin ylimääräinen haalea palkki sotkemaan kuvaa värivirheen kaveriksi.


Muuten pidin kyseisestä objektiivista ja käyttöön se olisi varmaan jäänytkin jos olisi ollut valotiivis. Tilttiä väärinkäyttämällä kun saa mielenkiintoisia tähtikuvia, ja voin vain kuvitella minkänäköisiä tähtiviiruja tuolla olisi voinut tehdä. No, moitin kyllä liian pieneksi mitoitettuja säätönuppeja.

Myyjäliike epäili - hyvin syin - että kamera tai bajonetti vuotaisi valoa, mutta ledilampputesti paljasti vuotojen olevan nimenomaan objektiivin liikkuvissa osissa. Samyang on kuitenkin yrittänyt tilkitä siirron ja kallistuksen valotiiviiksi jollain sametintapaisella että yrityksen puutteesta ei heitä voi syyttää.

Sen sijaan bajonetti vuotaa uudessa Kenkon Telepro 300 DGX-sarjan 1.4-kertaisessa telejatkeessa, jonka ostin kaukoputken kaveriksi. Ei pahasti siinäkään, koska se vaatii näkyäkseen auringon paistamisen suoraan bajonetin sivusta, raskaan objektiivin telejatkeen kaveriksi sekä infrapunasuotimen, joka suodattaa näkyvän valon n. 99,99975-prosenttisesti pois (siis suodatus on vielä satakertainen 1000x ND+CPL-yhdistelmään verrattuna).

Esimerkkikuvapari alla, pelkkä kämmen objektiivin yllä riitti tilkitsemään valovuodon.Ylimääräisen valon vihreä väri paljastaa valovuodon olevan olevan todellakin vuoto eikä mikään linssiheijastus - jostain syystä infrapunavalo kun aikaansaa mitä mielettömimpiä heijastuksia linsseissä kuvatessa vastavaloon.

0 comments:

Lähetä kommentti