2014-07-22

Yöpilvikausi avautui kunnon rytinällä

Taas on aika sen, nimittäin yötaivaalla loistavien sinertävien pilvien. Tänä vuonna yöpilvisesonki on avautunut noin viikkoa tavallista aikaisemmin viime vuosiin verrattuna. En olisi muuten huomannut, mutta kun valotusajat jäivät vielä epätavallisen lyhyiksi - tavallisesti on pyöritty siellä 15-30 sekunnin tienoilla, viime yönä pystyi kuvaamaan ihan muutamalla sekunnilla.

Etelässä kausi on korkattu jo aikaa sitten ja kunnon show havaittu ainakin toissa viikolla, 12. päivä eli ns. superkuun yönä. Ursan #myrskybongarit-irkkikanavan hypestä huolimatta näillä leveysasteilla taivaalla näkyi vain kolme himmeää rantua.

Sen pidemmittä lätinöittä siirrytään pallopanoraamaan, kuvattu Tarinan golfkentällä.Aikainen ajankohta on hyvä asia, koska nyt Aurinko ei ole kovin matalalla horisontin alla eikä täten Maan varjo ole vastaavasti kovin korkealla taivaalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että suurempi osa taivaasta voi olla valaisevien yöpilvien peitossa kuin myöhemmin kesällä. Palloa pyöritellessä voikin huomata että pilviä on kaikkialla ihan etelähorisonttia lukuunottamatta.

Valaisevat yöpilvet lammen rannalta
(Lammesta tai vesiesteestä nousee usvaa yöpilvien kaveriksi. Kolmen pystykuvan panoraama 35-millisellä.)

Pyörällä uusiin kuvauspaikkoihin sotkiessa huomio kiinnittyi matalalla taivaalla loimottaneeseen kuunsirppiin, se pitäisi saada kuvattua kesäisessä maisemassa. Kotiin päästyä sitä voisi yrittää kuvata myös kaukoputkella mikäli taustataivas ei olisi vielä liian kirkas.

Kuu sumuisen suolammen yllä
(Tämäkin on kolmen pystykuvan panoraama, mutta pidemmästä polttovälistä ja erilaisesta projektiosta johtuen kuvasuhde on nyt 4:3 eikä 2:1 kuten yllä.)

Rannalla ennen kotiinmenoa ehtii vähän vilvoittelemaan lämpimässä järvessä kuvaamisen ohessa. Tässä vaiheessa aamua Kuun kaveriksi itätaivaalle nousi myös Venus, se näkyi matalemmalla kirkkaana pisteenä. Alla olevassa kuvassa se peittyy juuri ja juuri tuonne puiden taakse.

Vene ja kuunsirppi

Kuu on kovin matalalla kuvattavaksi ja kontrasti taustataivaan ja Kuun pinnan välillä on vähäinen eli en kunnollista kuunsirppikuvaa saanut aikaiseksi edes pinoamalla - ilmakehän väreily kun heiluttaa Kuun kuvajaista kuin lippua tuulessa sotkien kohdistusyritykset.

Kesäaamun Kuu

Ylhäällä näkyy komeasti Sinus iridum eli Sateenkaarten lahti, joka yleensä kuvataan kasvavasta Kuusta. Sitä kutsutaan myös Kultaiseksi kädensijaksi, koska se loistaa kirkkaana Kuun horisontin ylle nousevan auringon valossa.

Neljä päivää aikaisemmin kuvaaminen onnistui paljon paremmin, ero kuvanlaadussa on silminnähtävä jopa näillä webbikuvilla.

Kesäyön puolikuu

0 comments:

Lähetä kommentti