2014-08-18

Kuu, komeetta, konjunktio

Kolmen K:n kesäyö. Ensin nousi Kuu, suorastaan yllättäen, koska puolikuu ei juuri taivasta noin matalalla valaise vaan pitää melkeinpä tuurilla tietää mistä kohden mollukka ilmestyy horisontin takaa. No en tiennyt tarkkaa nousukohtaa ja sähläämiseksihän se meni eli sarjan alkupää jäi vähän torsoksi.

Nouseva puolikuu

Jos äskeinen kuva vaikuttaa tutulta, niin samoilta jalansijoilta on kuvattu viime vuonna samanlainen kuva, kuun vaihe on vain pikkuisen eri.

Kuu nousee Kipsikasan takaa

Sitten taivas pimeni ja sieltä paljastui komeetta. Nyt oli jo sen verran pimeämpää että Astrotracin pikkuruisesta napatähtäimestä paljastui lisätähtiä napasuuntausta helpottamaan. Parempi napasuuntaus tarkoittaa pidempiä valotuksia ja parempaa kuvanlaatua.

Komeetta C/2014 E2 Jacques
(10x2 minuuttia.)

Kirkkaan tähden ympärillä ja siitä edelleen ylävasemmalla näkyy jotain himmeää sumumateriaalia, sinertävästä väristä päätellen se olisi ehkä heijastussumu. Tähti on CE Camelopardalis (Kirahvin tähdistöä siis) ja sen ympärillä todellakin on sumu, vdB 14 ja vdB 15 nimeltään. Sumussa on nmyös himmeä emissiokomponentti, mutta tuosta kuvasta se ei erotu.

Komeetan ilmiasussa ei ole muutamassa päivässä ehtinyt suuria muutoksia tapahtua, se on edelleen vihertävänturkoosi kaasupallo jolla on heikko pyrstö.

Komeetta C/2014 E2 Jacques ytimen mukaan pinottuna
(Samat kuvat, mutta kohdistettuna komeetan ytimen mukaan, näin häntä erottuu paremmin.)

Ja vielä ennen auringonousua taivaalla tapahtui ennakkoon naamakirjassa mainostamani konjunktio eli Jupiterin ja Venuksen lähiohitus. Jupiterista pystyi kaukoputkella erottamaan kaksi vyötä planeetan ekvaattorilla sekä yhden kiertolaisen, nimittäin Io-kuun. Venus oli niin kirkas että se näytti lähinnä säkenöivältä kipinältä joka vaihtoi tiuhaan väriään.

Jupiterin ja Venuksen kohtaaminen aamutaivaalla
(Jupiter on kuvassa tuo alempi piste.)

Välimatkaa taivaalla noilla kahdella planeetalla oli alle 16 kaariminuuttia. Mittakaavaa antanee se tieto, että Kuun läpimitta taivaalla on noin 30 kaariminuuttia.

0 comments:

Lähetä kommentti