2014-08-13

Syystaivaan pikkukomeetta C/2014 E2 Jacques

Niinpä vain yöt pimenevät ja tuovat muassaan uusia kohteita taivaalle. Yksi näistä on tällä hetkellä kiikareilla Perseuksen tähdistön alueella löydettävissä oleva pikkukomeetta C/2014 E2 Jacques. 15x70 -kiikareilla taivasta skannatessa pyrstötähti näkyi himmeänä utupallona, mutta kamera paljasti sen vihertävänturkoosin värin ja vasta pinoamisen jälkeen komeetan ohut häntä tuli näkösälle.

Komeetta C/2014 E2 Jacques
(37x30s kuvaa pinottu Huginilla ja Photoshopilla, taustataivas tasoitettu Iriksellä. Polttoväli 300mm josta rajailtu aivan hiukkasen pois.)

Jacques kulkee taivaalla pitkin Linnunrataa. Tällä hetkellä se on Perseuksen tähdistön laitamilla, mutta jo syyskuun alussa se on Joutsenen tähdistössä valtavankokoisen Pohjois-Amerikka-sumun luona. On ennustettu komeeta kirkkauden yltävän jopa magnitudiin +3 eli se olisi taivaalta löydettävissä paljain silmin himmeänä ututäplänä kuten komeetta PANSTARRS oli, mutta ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa ettei käy kuten komeetta ISONille kävi - pelkkä tuhnu.

Viime yönä samaan kuvakenttään osuivat komeetan kavereiksi avonaiset tähtijoukot NGC 1545, NGC 1528 ja NGC 1513. Lisäksi kuvassa näkyy pieni h-alfa emissiosumu NGC 1491 sekä kuvaajia aina kiusaava satelliittiviiru.Alla vielä komeetan ytimeen kohdistettu kuvapino, josta näkee hännän rakennetta vähän paremmin. Pääsuihkun molemmin puolin erottuvat ohuemmat ja himmeämmät sivusuihkut.

Komeetta C/2014 E2 (Jacques) hämärätaivaalla

0 comments:

Lähetä kommentti