2014-09-27

Historian siipien havinaa: Salvador Dalí jakamassa nimikirjoituksia

Törmäsin netissä Magnum-kuvaaja Philippe Halsmanin vuonna 1963 ottamaan kuvaan Salvador Dalísta jakamassa nimikirjoituksia. Kuva on sikäli poikkeuksellinen että se on otettu pyöreän kuvan tuottavalla kalansilmäobjektiivilla, joka oli kuvan oton aikoihin vielä melkolailla harvoin nähty juttu, olihan kalansilmälinssien massatuotanto vasta saatu alkuun. Aiemmin kalansilmät olivat lähinnä tutkijoiden yksinomaisuutta.

Kuvan keskellä, kaikkein lähimpänä ja suurimpana näkyy itse Salvador Dalí ja ympärillä - ilmeisesti kirjakaupassa tai vastaavassa - velloo kiinnostunut ihmismeri. Oikeassa laidassa voi nähdä myös itse kuvaajan työssään sekä pikaisen laskennan mukaan ainakin seitsemän muuta näppäilijää.


(C) Philippe Halsman / Magnum

Mielenkiintoisemmaksi kuva muuttuu oikeastaan kun se nykytekniikalla käännetään osittaiseksi pallopanoraamaksi. Samalla paljastuu erittäin selvästi kuvan manipulaatio: Dalín pää on liitetty kuvaan jälkikäteen. Perspektiivi paljastaa manipulaation: kasvot on kuvattu ihan muutaman sentin päästä, mutta muun kuvan kuvausetäisyys on selvästi kauempana, varmaan likemmäs metrin verran yleisön päiden yllä. Tietysti Dalílla on voinut olla puolen metrin mittainen niska... Voin arvata että taiteilija on huomannut päänsä yllä keikkuvan kummallisen näköisen kameran ja alkanut eksentriseen tapaansa pelleilemään sille.

Olisipa vain mukava nähdä kuva tuon toisen kuvaajan suunnasta myös.

0 comments:

Lähetä kommentti