2014-09-06

Linnun tie valosaasteen ja pilvien alta (viikon panoraama #36)

Linnunratapanoraaman toinen otto. Tällä kertaa kuvauspaikkana oli Maaningan pimeyden sijasta Siilinjärvi-cityn keltaiset taivaat.

Linnunratapanoraama valosaasteen ja pilvien alta
(Panoraama kuvattu Sigman 35-millisellä aukko levällään. Valotusajat olivat siinä viiden-kuuden minuutin välimaastossa, kuva kannattaa klikata vähän isommaksi.)

Mikä meni pieleen? Valosaaste ei hirveästi tuhoja tehnyt kuvalle, mitä nyt vain rajoitti taustataivaan kirkkautta niin että Linnunradan hennompi pöly- ja sumumateriaali ei tullut näkösälle laisinkaan. Vain kirkkaimmat ja suurimmat h-α-sumut erottuvat kuvassa, kuten Pohjois-Amerikka-sumu, Sydänsumu-Sielusumu -pari, laaja-alainen supernovajäänne Harsosumu sekä pari muuta NGC-sarjalaista.

Tietysti Linnunrataa halkova pimeä sumumateriaali erottuu ihan messevästi, mutta ei luo vielä semmoista 3D-tuntua kuvaan minkä se varmasti tekisi täysin pimeän taivaan alla. Naapurigalaksimme kavereineen näkyy myös tuolla ihan kuvan alareunassa.

Pahinta tuhoa kuvalle tekivät ohuen ohuet pilvet, jotka roikkuivat taivaalla ison osan kuvausajasta. Paljaalla silmällä niitä ei pystynyt havainnoimaan, mutta kamera paljasti ne ilman armoa. Ylimääräinen kosteus ilmassa huonontaa kontrastia ja luo kirkkaimpien tähtien ympärille ruman hunnnun. Enblend pystyy helposti siloittelemaan piiloon kuvien pienen kirkkauseron, mutta ero kontrastissa jää melkein aina näkyville rumana saumana.

Valosaastetta vastaan koitin kamppailla yrittämällä poistaa taustataivaan kuvankäsittelyllisin keinoin ennen panoraaman kasausta. Kuten alla olevasta kuvaparista voi nähdä, niin siitä proseduurista oli ehkä eniten apua. Taivas oli viiden minuutin valotusajan jäljiltä ihan keltainen, valosaastesuodattimesta huolimatta.Ikävä kyllä IRIS on todella herkkä kaikelle ylimääräiselle kuvassa, alanurkan pienet keltaiset puunlehdet ovat aiheuttaneet suurehkon sinertävän alueen tuonne kuvan alanurkkaan.

0 comments:

Lähetä kommentti