2014-09-27

Tiedoksi tähtiviiruja kuvaaville

Tähtiviirukuviaan vähän lähempää ihmetelleet ovat varmaan huomanneet tuommoisia harmaita, ympäristöään vähän kirkkaampia, monenmuotoisia rantuja kuvissaan. Yleensä rannut näkyvät kuvan tummimmilla alueilla ja ihan nurkissa, eivät juuri koskaan keskellä. Yksittäisissä kuvissa niitä ei yleensä ole näkynyt, mutta pinoamisen jälkeen ne ovat tulleet selvästi esille. Mistä ne johtuvat ja miten ne voi torjua? Johtuvatko ne suotimista (Newtonin renkaat) vai tulevatko ne kennolta?


Suotimista nuo eivät johdu, koska renkaat eivät kulje kuvan keskustan ympäri yhdenkeskisesti, vaan ovat enemmänkin aaltoilevia. Minkäänlaista suodinta en silti käyttäisi, ainakaan revontulia kuvatessa, koska monokromaattinen (sisältää pääosin vain yhtä aallonpituutta) aiheuttaa helposti Newtonin renkaita revontulikuviin.

Syyllinen rannuille on itse asiassa objektiivin vääristymän ohjelmallinen korjaus ennen pinoamista. Pikselien interpoloiminen vääristymää korjatessa aiheuttaa nuo rannut jokaiseen kuvaan. Hyvin heikkona ne näkyvät yksittäisvalotuksissa, mutta tähtiviirukuvissa käytetty pinoamistapa joka ottaa huomioon kustakin kuvasta kirkkaimman pikselin tuo virheen hyvin vahvasti esille.

Alla migreenin aiheuttava GIF-animaatio yhdestä kuvasta jonka vääristymä on alikorjattu ensin 98-prosenttisesti, sitten 99-prosenttisesti sekä lopulta sataprosenttisesti ja vielä ylikorjattu 101-prosenttisesti. Virheen aiheuttavat pikselit näkyvät kuvassa kuin heikkoina aaltoina, joita lähtee veteen heitetyn kiven ympäriltä.


(Kuva kohisee paljon koska sen histogrammia on venytelty rankalla kädellä.)

Lopullisena todisteena vielä kuvapari, ylemmässä kuvassa rannut näkyvät, mutteivat alemmassa. Ainoa ero kuvapinojen välillä oli nimenomaan Samyangin korjattu vääristymä. Jos joku irvileuka aikoo sanoa että sen niistä pingpong-linsseistä saa, niin sama vika tulee esille ihan millä objektiivilla tahansa jonka vääristymää on menty korjailemaan ennen pinoamista. Softalla tehty perspektiivinkorjaus näkyy samalla tavalla kuvissa, ehkä vielä voimakkaammin koska interpolaation määrä on yleensä suurempi. Parasta on siis jättää kuvat rauhaan ja fiksailla niitä vasta pinoamisen jälkeen.Bonusvideo: taivaalla on paljon liikennettä. Kymmeniä satelliitteja ja vaikka millä mitoin avaruusromua kulkee taivaankannen halki noin kahden kuvaustunnin aikana. Video on tehty viime kevään kuvista.0 comments:

Lähetä kommentti