2014-09-08

Usvaa ja revontulia

Näin alkusyksyllä lämmin päivä, pilvetön yö tarkoittaa yöllistä usvaa kun ilman kosteus tiivistyy näkyväksi sumuksi lämpötilan laskiessa. Pilvisinä öinä usvaa on ilmassa vähemmän kun lämpötila ei putoa yhtä jyrkästi.

Kaukainen järvenranta usvan peitossa
(High key -maisemakuva, yöllä? It's more likely than you think.)

Tällä kertaa päädyimme menemään Maaningan peltoaukean sijasta Kuuslahteen, koska tuumimme tuon paikan olevan paremmassa suojassa sumua vastaan kun tarkoituksena oli kuvata tähtitaivasta. Kupera Kuu loisti kuitenkin taivaalla niin kirkkaasti että tähtikuvaus jäi taka-alalle. Lopulta päädyin sitten kuvaamaan pelkkiä sumumaisemia, kuvauspoppoosta loput seurasivat tulivat sitten mukaan myöhemmin kun ei sitä komeetta Jacquesia löytynytkään.

Maatila yöllä
(Ensimmäinen panoraama on kuvattu tuosta siltarummun päältä, loput kuvista kahta viimeistä lukuunottamatta on sitten tuolta maatilan takana levittäytyviltä pelloilta.)

Sumu tulee, sumu menee mielensä mukaan. Tilanne saattaa vaihdella muutaman metrin näkyvyydestä lähes kirkkaaseen taivaaseen parin minuutin aikajänteellä. Panoraamakuvaamisesta se tekee aika haastavaa, kun maisema saattaa näyttää täysin erilaiselta jo seuraavassa kuvassa.

Kuun säteet
(Metsä siivilöi Kuun valosta sumuun säteitä.)

Esimerkiksi nämä paalit olivat muutamaa minuuttia aiemmin täysin usvan peitossa. Sumu kuitenkin karkasi kameraa käyttökuntoon viritellessä. Ensimmäiset merkit revontulista ilmestyivät kuvaan vuorokauden vaihtuessa.

Kolme heinäpaalia

Reposet kiusoittelivat aikansa pelkkänä himmeään kaarena, mutta puoli yhden aikaan alkoi jo tulla vähän eloa pohjoistaivaalle. Eivät mitkään huippukirkkaat revontulet, mutta jotain nyt kuitenkin tuomaan väriä horisonttiin.

Revontulia ja heinäpaaleja

Peltoa täplittivät pyöröpaalit, ovat ne nyt valkoiseen muoviin käärittyjä traktorin munia kuvauksellisempia, paljonkin.

Kaksi heinäpaalia revontulten kajossa

Revontulia maalaismaisemassa

Seuraava yö tuli vietettyä kotoisammissa maisemissa tähtiviiruja kuvaten. Yksi yö, yksi kuva.

Tyyni järvenpinta ja viirutähtiä

Tuommoisen kahteen suuntaan himmenevän tähtiviirun saa aikaiseksi StarStaxissa lataamalla kerrallaan kuvista puolet ja käyttämällä komeettamoodia (comet mode) pinoamiseen. Toinen pino pitää tietysti tehdä väärin päin eli täppä kohtaan process images in reverse order ja yhdistämällä nämä kaksi tähtiviirukuvaa. Jos intoa riittää niin voi vaikka tehdä sykkiviä tähtiviiruja, tai vaikka sahalaitaisia.

Sivusilmällä voi Kuun valaisemassa usvassa havaita jonkin seuraavan mukana, Kuun vastakkaisella puolella. Se on sumukaari, sateenkaaren vaalea serkku. Sumussa pisarat ovat niin pieniä että värit eivät enää erotu diffraktion takia. Kaari voi ilmestyä myös nurmikon pintaan tiivistyneeseen kosteuteen, silloin sitä kutsutaan kastekaareksi.

Kuun sumukaari
(Kuvassa sumukaari tuntuu näkyvän aina heikommin kuin paljaalla silmällä.)

0 comments:

Lähetä kommentti