2014-10-10

Kalifornia dreamin'

Kaliforniasumu eli NGC1499

Kaliforniasumu eli NGC 1499 on kirkas ja melko laaja-alainen punainen emissiosumu noin kymmenen astetta Seulasten pohjoispuolella. Koska se sijaitsee vähän Linnunradan (katso täältä sijainti laajemmin) kiekon sivussa, se ei vielä huku tähtipaljouteen. Sen ympärillä on paljon pimeitä sumuja, jotka ikävä kyllä vaativat vielä kertaluokkaa pidempiä valotuksia näkyäkseen muuten kuin tummina kohtina taustataivaassa.

Pimeät sumut ovatkin vaikeita kuvattavia, koska ne kirjaimellisesti ovat pimeitä, tai ainakin hyvin tummia. Ensin ne näkyvät tähdettöminä alueina kuvissa, valotusajan kasvaessa niiden reunat saattavat erottua selvemmin. Lopulta kun on päästy pimeän taivaan alle valottamaan tuntitolkulla, voi huomata että ne ovatkin vähän kermanvärisiä koska ne ovat kirjaimellisesti galaksimme hennosti valaisemia pölypilviä.

Seulasten ja Kaliforniasumun välissä, Atik-tähden eli ζ (tuo koukero lausutaan zeta) Persein ympärillä näyttää olevan paljon mielenkiintoista sumuainesta, alueesta voisi yrittää ihan mosaiikkia. Alla on panoraamaviritys, johon on yritetty yhdistää alue kolmesta kuvasta: taustataivas yhdestä 105-millisen linssin kuva-alueesta ja M45 sekä NGC 1499 sitten kolmesataamillisen kuvista siihen päälle liimattuina.


(Kaliforniasumu Sigma 100-300mm f4, 30 kappaletta kahden minuutin valotusta; Seulaset Nikon AFn 300mm f2.8, kymmenen 2-4 minuutin mittaista valotusta ja taustataivas Nikon 105mm f2.8 VR ja 50 kappaletta puolen minuutin mittaisia valotuksia pinottuna.)

Alla vielä esimerkki siitä miltä alue näyttää eteläisen Venäjän pimeiden taivaiden alta:

M45 and California Nebulae

2 kommenttia:

  1. Kiitos, Janne! Tajusin taas oman mitättömyyteni. Tosi mielenkiintoisia kuvia!

    Terveisin,
    Teemu, Digikuvaaja.net

    VastaaPoista
  2. Muutaman miljardin vuoden päästä kun tuo kaasupilvi on tiivistynyt tähdiksi ja planeetoiksi, sieltä voi katsella Aurinkokunnan suuntaan ja ihastella nättiä planetaarista sumua ja muutamaa valkoista kääpiötä kiertävää kaasuplaneetan ydintä. Ehkä siellä joku tajuaa myös mitättömyytensä.

    VastaaPoista