2014-10-18

Nikon 85mm f1.8D -objektiivin soveltuvuus tähtikuvaamiseen

"The Nikon 85mm f/1.8 has no coma, whoo hoo!", kirjoitti Ken Rockwell sivuillaan. Joko Kivikaivo valehtelee tai on sokea, sillä kyseisessä linssissä on komaa, ja aika paljonkin.

Kuten alla olevasta kuvasarjasta näkee, niin koma kyllä vähenee huomattavasti kun himmentää noin yhden aukon. Nurkissa tähdet leviävät violeteiksi linnuiksi, joiden siivet typistyvät himmentäessä aukolle f2,8. Kuvan keskelä tähtien ympärillä oleva violetti huntu katoaa vasta aukolla neljä, mutta f2,8 on aikalailla käyttökelpoinen sielläkin. Samalla saa kuvaan myös mukavat diffraktiopiikit, joita näyttää olevan jopa 18 kappaletta koska himmenninlamelleja on yhdeksän.


(Kuvasarjan vasen puoli on kuvan reunalta ja oikea puoli melkolailla keskeltä.)

Vaihdoin Nikonin 105-millisen vakaajamakron tähän 85-milliseen, ajatuksena oli saada parempaa kuvanlaatua isoilla aukoilla ja siinä on näemmä onnistuttukin. Toinen syy vaihdolle oli saada objektiivi jonka polttoväli kävisi paremmin yksiin uuden panoraamapään (Konado Panomaxx2) kanssa. Siinä kun on click stopit pienimmillään 15 asteen välein ja 105-millisen objektiivin kuvakulma liian kapea noiden click stopien käyttöön. 85-milliä sen sijaan full frame -kameran kanssa riittää juuri ja juuri, limitystä ei kuviin todellakaan paljoa jää mutta vähäkin yleensä riittää ellei mene tupeksimaan jotain.

Kuvanlaadullisesti linssin suurin synti on suuri määr värivirhettä tarkennustason etu- ja takapuolella. Kaikki kameran ja kohteen väliin jäävä värjäytyy nimittäin magentaksi ja taka-ala saa hennon vihreän kalvon päälleen. Samyangin 85-millinen olisi ollut tässä suhteessa parempi valinta. Efekti näkyy vaikkapä tässä tuholaiskuvassa, kirsu on violetti vaikka oikeastihan se on musta.

Vili

Tietysti jos valo on monokromaattista kuten vaikka laserin tapauksessa, efekti ei häiritse. Mutta monestiko kukaan kuvaa laserin valossa?

Palleropelto

Videota kuvaavia ehkä kiinnostaa että 85-millisen kuvakulma ei juuri muutu tarkennettaessa (ns. focus breathing). Käsitarkennustuntuma muuten on kyllä aika huono, kuten näissä vanhoissa ruuvitarkenteisissa linsseissä yleensä on.

0 comments:

Lähetä kommentti