2015-01-25

Maatamo (viikon kuva #3)

Kannatti kärvistellä pakkasessa. Auringonlaskun karkkiväreihin värjäämä taivas, taajaan kuvattu peltomaisema sopivasta kuvakulmasta eli vähän pellon tasoa ylempää ja ohut kuunsirppi maatamoineen talvisen maiseman yllä. Kokonaisuuden kruunaa Venus yksinäisenä valopisteenä kuvan puolivälissä. Merkurius jäi harmittavasti kuvan ulkopuolelle, mutta tuskinpa tuo olisi taustataivaasta erottunut kuin vaivoin.

Kuunsirppi maatamoineen, Venus, lato

Kuun näkyvästä puolesta on tässä vaiheessa valaistuna kuutisen prosenttia. Stellariumin mukaan aikaa viimeisimmästä uudesta kuusta on siis melko tasan kaksi vuorokautta. Alle vuorokauden ikäisen Kuun kuvaaminen menee nopeasti extremeurheilun puolelle kuten voi käydä täältä vilkuilemassa.

Ennätyksiä jos haluaa rikkoa niin on ikävä kyllä myöhäistä, kuunsirppi kun on kuvattu jo uuden kuun hetkellä eikä siitä uudemmaksi Kuu voi enää mennä. Kuvat on otettu infrapuna-alueella, koska siellä taustataivas on tummempi kuin näkyvän valon aallonpituuksilla.

Pakkasilta

Kun kerran herkullista maatamoa on tarjolla, niin onhan sillä mässäiltävä koko rahalla. Jos joku miettii että miten kuun pimeä puoli nyt noin hyvin näkyy, niin claritysäädintä pumppaamalla saa ihmeitä joskus aikaan. Kuun valaistunut puolihan on palanut ihan puhki, mutta siellä nyt ei mitään ihmeellisempää ole näkösällä. Ja sarja ei lopu kesken, vaan pilvet blokkaavat kuunpaisteen.

Kuunsirppi katoaa pakkasmaisemaan

Maaliskuun 21. päivä eli heti seuraavana päivänä osittaisen auringonpimennyksen jälkeen on sitten iltataivaalla näkyvissä hyvinkin kapea, vähän yli vuorokauden ikäinen kuunsirppi.

0 comments:

Lähetä kommentti