2015-01-24

Tähtikuvien pinoaminen Huginin 2014-versiolla (ja muilla ilmaisohjelmilla)

Edellinen versio tästä oppaasta on jo neljä vuotta vanha joten parempi kirjoittaa uusi. Softat ja kaikki muukin (ehkä kuvaajakin?) on tässä vuosien mittaan muuttunut paremmiksi.

Kaliforniasumu eli NGC1499 Harsosumun kirkkaimmat osat

Raakakuvien prosessointi

Tähtikuvaus ilman raakakuvaformaattia on kuin pihvi ilman ketsuppia: luonnotonta ja suorastaan mautonta. Raakakuvista pitää tosin vääntää ennen niiden minkäänlaista käsittelyä tiffejä, mielellään 16-bittisiä. Kuusitoista bittiä säilyttää kennon dynamiikan riittävän hyvin jatkokäsittelyä ajatellen. Jotkut hurjat vannovat 32-bittisten kuvien nimeen, mutta valotusten määrän ja signaali/kohinasuhteen on parasta olla erittäin korkealla tasolla koko bittisyvyyden hyödyntämiseksi.

On monia vääriä mielipiteitä siitä mikä raw-kuvien kehitysohjelma on paras mihinkin käyttöön, mutta tähän nimenomaiseen hommaan kun tarkoituksena on käännöksen tarkkuus ja paras mahdollinen laatu, parhaaksi olen todennut Raw Therapeen. Siihen on parikin syytä. Ensinnäkin, RT poistaa kuvista kuumat pikselit erittäin tehokkaasti. Toisekseen, Raw Therapeessa on mahdollisuus käyttää flättiruutuja vinjetoinnin korjaamiseen. Kolmannekseen: ohjelma on ilmainen ja toimii monella käyttöjärjestelmällä.

Raw Therapeen raw-optioista on blögissä oma artikkelinsa ja vaikka se onkin kirjoitettu ohjelman versiolle 3, pätevät sen neuvot edelleen. Flättiruutujen käytöstä on myös oma artikkelinsa.

Vaihtoehtoja

Cornerfixiä voi käyttää myös vinjetoinnin tasoitteluun. Kennon roskia tuolla ei tosin saa poistettua. Adoben Lightroomille on myös olemassa flättiplugin, jolla voi tasoittaa kuvakentän valoisuuden. Phase Onen Capture Onessa on myös flättikorjaus ja tehokas kuumien pikselien poisto.

Mites tuo valkotasapaino? Refleksinomaisesti se tulee varmaan napattua todennäköisesti melkoisen keltaisesta taustataivaasta, mutta se ei kannata. Taustataivaan mukaan korjaaminen johtaa nimittäin tähtien värien vääristymiseen, kaikesta tulee liian sinistä. Parasta on siis käyttää päivänvalovalkotasapainoasetusta. Näin tähtien värit pysyvät suurin piirtein oikeina. Vaikka kuvat ovatkin tässä vaiheessa vielä läpitunkevan keltaisia, niin taustataivasta tasoitellessa värit korjaantuvat oikeaksi. Jos ei aio IRIStä käyttää niin sitten voi sen valkotasapainon ottaa sieltä taustataivaasta.


(Vas.: valkotasapaino on asetettu päivänvalon mukaan; oik.: valkotasapaino on laitettu valosaasteisen taustataivaan mukaan. Esimerkki on vain suuntaa-antava.)

Huginin käyttö

Kun kiintolevyllä on iso läjä tiffejä, pitää ne kohdistaa toisiinsa. Huginin 2014-versio käynnistyy ensimmäisellä kerralla ns. idioottikäyttöliittymään. Valikosta siis Interface/Expert ja päästään tositoimiin.

Kohdistuspisteet kuville saa kun ajaa Images-välilehdellä Cpfindin kuville. Cpfind etsii kuvista yhteneviä yksityiskohtia ja liittää niihin kohdistuspisteet. Oletuksena jokainen kuva mätsätään jokaiseen muuhun kuvaan, mikä ei ole hyväksi jos kuvia on enemmän kuin kourallinen, kohdistuspisteitä tulee tuhansia ja sitten on kaikki ihan tukossa. Kohdistamisen helpottamiseksi siis täytyy kertoa Cpfindille että jokainen kuva kohdistetaan vain naapureihinsa.

Asetuksissa pitää siis käydä tekemässä uusi esiasetus kohdistuspisteiden etsimistä varten. Komentorivirimpsu joka Cpfindille annetaan on seuraava: --linearmatch --ransacmode hom -o %o %s. Kuvakaappaus alla selventää:Kun on kohdistuspisteet tehty, pitää antaa Huginin laskea kuvien sijainnit toisiinsa nähden. Näppäinoikotie siihen on ctrl+t. Tai sitten voi klikata photos-välilehden alareunan calculate-napeista sitä ylempää. Jos on käyttänyt laajakulmaista objektiivia tai kuvapino on seurannan puutteiden takia "vino" eli kuvat ovat liikkuneet paljon ensimmäiseen nähden, niin samalla työkalulla voi yrittää korjata myös objektiivin vääristymiä Positions and barrel distortion -valinnalla.

Jos kuvissa on häiritseviä satelliittiviiruja tai muita vastaavia ja aikoo käyttää Enfusea kuvien pinoamiseen, niin häiritsevät elementit kuvista voi piilottaa käyttämällä maskeja. Maskit asetetaan kuville, yllättäen, Masks-välilehdeltä. Enfusen mainitsin siksi, koska mikään muu testaamani pinoamismetodi ei siedä reikiä kuvissa, vaan ne tulevat aina esille kuvia venytellessä.

Seuraava vaihe on suunnata esikatseluikkunaan ja raahata siellä kuvapino ruudun keskelle. Crop-välilehdeltä voi käydä rajaamassa kuvan ympäriltä kaiken tyhjän pois. Kun esikatseluikkunan kuva näyttää hyvältä, on edessä kuvien tallentaminen uudelleen, joka tehdään Stitcher-välilehdeltä. Ihan ensimmäisenä pitää klikata Calculate optimal size -näppylää, muuten kuvat jäävät Huginin oletuskokoon eli yleensä liian pieniksi.

Kunhan ruksaa seuraavat rastit, niin saa taas läjän tiffejä pinottavaksi. Periaatteessa kuvat voisi pinota myös jo suoraan tässä, kun valitsee "Exposure fused from stacks", mutta on helpompi käyttää Enfusea erillisen graafisen käyttöliittymän (EnfuseGUI tai vastaava) kautta. Jos kuitenkin haluaa Huginin hoitavan homman samalla, niin Enfuse options -ruutuun pitää syöttää seuraava rivi: --wExposure=1 --wSaturation=0 --wContrast=0 --wSigma=1.Pinoamisen voi tehdä myös Photoshopissa käyttäen smart objecteja. Valikosta File/Scripts/Load files into stack... ja täppä kohtaan create smart object after loading layers. Hetkisen odottelun jälkeen kuvista voi laskea keskiarvon valitsemalla valikosta Layers/smart objects/stack mode/mean. Enfuse on kuitenkin nopeampi pinoamaan kuvat, mikä on vähintäänkin outoa koska Enfuse tekee samalle kuvamäärälle huomattavasti enemmän laskentaa.

Tiilikkajärven Linnunrata
(Huginilla ja Enfusella pinottu Linnunratamaisemakuva.)

Kun kuvat on pinottu, ne voi heittää vaikka IRIS-ohjelmaan taustataivaan tasoittelua varten tai miten ikinä haluaakaan kuvansa käsitellä.

4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Onko näin, että Enfusea ei ole saatavilla Windows kympille? Hommasin uudet romppeet kuvien käsittelyyn, ja ajattelin heivata DSS:n, kun se tuppaa hävittämään kaikki värit. Muistelin tätä blögipostausta, ja ajattelin harjoitella tähtikuvien käsittelyä viime kauden kuvilla Hugin+Enfuse combolla, mutta näyttäisi ettei Enfuse toimi ollenkaan.

  VastaaPoista
 3. Kyllä Enfuse ainakin minulla toimii ihan yhtä Win10:lla kuin aiemmillakin Windowseilla.

  VastaaPoista
 4. Tosin voi olla että Huginin/Enfusen asennushakemistoon joutuu ottamaan omalle käyttäjälle täydet oikat, Win10 kun tuntuu jostain syystä rajoittavan käyttäjän ajamien ohjelmien tekemisiä.

  VastaaPoista