2015-05-11

Saku kosiomatkallaan (viikon kuva #19)

Kevät tuo mukanaan Kuopion Vuorilammen puroon elikoita, rupikonnia. Paikkauskollisena sammakkoeläimenä ne sinne palaavat vuosi vuoden jälkeen. Virran pohjalla kökötti liikkumattomina useita kymmeniä konnia. Päätin ottaa kuvalliseksi lähetysmistavaksi viimevuotisen viitasammakko-orgian vastaväri-ilottelun sijaan vähän rauhallisemman, mustavalkoisen ja minimalistisemman.

Vetenalainen rupikonna
(Tämä sankari istui veden alla hyvin hiljaa. Valon vedessä taittumisen vuoksi eläin näyttää vähän litistyneeltä. Pyöröpolarisaatiosuotimella sai poistettua veden pinnan heijastukset kokonaan.)

Konnat eivät juuri välittäneet vaikka ne varovasti käsin tuolta puron pohjasta nosti kuvattavaksi. Pari rupikonnaa jopa tarrasi sormiin kiinni tiukasti, kai kädenlämpö kelpasi kylmässä värjötelleelle. Kädestä pois laskiessa elikot loikkivat kyllä takaisin nopeasti puron pohjalle, vain yksi jäi muutamaksi minuutiksi poseeraamaan tämän oksan nokkaan.

Konna rangalla

Kuvat on otettu kehumallani Sigman 180-millisellä vakaajamakrolla ja pyöröpolarisaatiosuotimella. Viime vuonna 105mm:n Micro-Nikkorilla kuvatessa sai kameran takatelkkarista sammakoiden silmän kiiltoihin tarkennellessa huomata suuren määrän komaa ja pitkittäistä värivirhettä. Nyt kummastakaan kuvantamisvirheestä ei näkynyt merkkiäkään ja lisäksi pidempi polttoväli on mukava kun ei tarvitse puolisukeltaa kuvatessa.

Konna ja oksa

Maaningalla käydessä kuului rannasta jo viitasammakoiden tuttu pulputus, mutta ainakaan Puijon Konttilassa käydessä ne eivät olleet vielä aktivoituneet. Ehkä tällä viikolla jos lämpimät päivät vain jatkuvat.

0 comments:

Lähetä kommentti