2015-05-15

Tilt-shift-maisemia Nilsiän Sänkimäen näkötornista

Muutama vuosi takaperin tuli käytyä koittamassa kuunpimennyksen kuvaamista Nilsiän Sänkimäen harjalla olevalla näkötornilla. Kuunpimennys jäi näkemättä, mutta paikka jäi mieleen, tänne pitää tulla uudestaan joskus... Ja nythän siellä sitten taas tuli käytyä, tosin ei kuuta kuvaamassa vaan maata.

Pelto, metsä ja taivas

No, tuo äskeinen pitkä valotus on otettu vielä ihan tiukasti maan kamaralta, mutta jo seuraava pallopanoraama on korkealta tornista.Paikanpäälle ajaessa vähän huolestutti, koska satoi rankasti, mutta onneksi sekin sade tyyntyi perille tultaessa ja jätti muistoksi kuvaajille sateenkaaren pätkän koristamaan peltojen pilkuttamaa metsämaisemaa. Ajankohta oli sikäli täysosuma että tuon sateenkaarenkin taivaalle heittänyt sadekuuro pikkuhiljaa hajosi pienemmiksi ja pienemmiksi pilvilautoiksi, jotka täplittivät varjoillaan maastoa laskevan auringon avustamina. Kertakaikkiaan komeaa katsottavaa.

Sateenkaari Kinahmin yllä

Sateenkaaren ja pyöröpolarisaatiosuotimen välillä onkin hieno optinen efekti: kun polarisaatiosuodinta pyörittää, niin sateenkaari katoaa välillä kokonaan näkyvistä. Ihan loogista, ovathan sateenkaaret pisaran sisäisiä heijastuksia ja siten polarisoituneita. Seuraava videonpätkä demonstroi efektiä.Ja kun kerran näin korkealle on päästy, niin pitihän sitä tilt-shiftin tarjoamaa miniatyyriefektiä koittaa. Lähempänä olevaan autiotaloon tuo tiltti puree paremmin kuin tuohon kaukaiseen kohteeseen.

Pieni talo pellolla

Maalaismaisema

Telemaisemat jäivät pääosin kuvaamatta, kun tuuli heilutti jalustaa, kameraa ja tornia. Yksi kuva kuitenkin onnistui tästä sävykkäästä koivikosta jota laskevan auringon vastavalo komistaa entisestään. Ehkä enää vain viikko, kun koivujen silmut ovat kypsyneet ihan lehdiksi asti ja ovat vain tylsän vihreitä loppukesän ajan ennen syksyn ilottelua.

Koivut

Haidan harmaasuotimen verrattain heikkoa infrapunasuodatusta tuli taas käytettyä hyväksi naittamalla täyden spektrin EOS M ja Samyangin 24-millinen perspektiivinkorjausoptiikka toisiinsa. Pienemmällä kennolla tiltti puree paremmin tuohon kauempaan maatilaan, kun kuvakulma kapenee.

Traktorin jäljet pellossa

Pieni maatila pienellä mäellä

Pilvipornon rauhoituttua silmä osui metsän reunassa kököttävään suureen punaiseen tölliin. Mikäs siellä on, se selviää seuraavassa postauksessa...

0 comments:

Lähetä kommentti