2015-05-21

Tutustusmiskäynti Etelä-Konneveden kansallispuistoon

Keskisessä Suomessa, Rautalammin ja Konneveden kuntain syleilyssä on uunituore kansallispuisto: Etelä-Konneveden kansallispuisto. Se koostuu pääosin pienistä saarista, niitä ympäröivästä järvestä ja yhdestä isommasta kiinteän maan alueesta. Tällä maa-alueella nököttää "vuori" eli reilu 200 metriä korkea kalliomäki Kalajanvuori. Vuoren juurella puolestaan on lampi Vuori-Kalaja. Lammen rannalle on sitten pystytetty laavu ja laavulle johtaa huonosti merkitty ja sateen pilaama mutainen polku.Itse laavu on hyvin varusteltu, vaikka sieltä nyt olivatkin polttopuut melkein loppuneet. Sen sijaan polkujen merkinnät ja kartat olivat kyllä vielä puutteelliset, edes Googlen kartat saati Nokian navigointi ei tunne puiston sijaintia vaan heitti ainakin 15km harhaan jos edes tiesi paikasta mitään. Autolla kuitenkin pääsee melkein lammen rantaan, kunhan vain löytää oikean tien mitä ajaa.

Laavulla on myös soutuvene jos kiinnostaa käydä tutustumassa lähemmin tuohon melkein pystysuoraan kallioseinämään.Alunperin oli tarkoituksena käydä tuolla ihan ylhäällä, mutta se jäi tekemättä noiden polkujen epävarmuuden vuoksi. Googlen kuvahaun tuottama pettymys tuon kukkulan näköaloista ei avittanut asian laitaa.

Vuori-Kalajan lampiVuori-Kalajan lammen rantakallio

Lammen ranta oli täynnään valkoisia pieniä kukkivia varpuja, vaiveroita. Niitä tuli kuvattua ilta-auringon loisteessa kun ei itikat vielä aja kuvaajaa hulluksi pistoillaan ja ininöillään. Seisova vesi ja kesän lämpimät ilmat, lopputuloksen varmaan arvaa.

Vaiveronkukkia

Vaiveron kukkia ja ilta-auringon viime säteet

Vaivero

Takaisin ajellessa tuli poikettua myös Konnekoskella, vettä kuvaamassa.

Silta ja puunrunko Konnekoskella

Konnekosken rantaaJa tänne ihan loppuun piilotan kartan tuonne puistoon ajeleville. Ylemmältä parkkipaikalta on laaavulle matkaa noin kilometri-puolitoista mutaisia polkuja poitkin. Sinne pääsee kun kääntyy Törmälän kurssikeskuksen kohdalta metsätielle ja ajaa sen päähän asti. Lähemmälle parkille pitää kääntyä Konnekoskelta tullessa aiemmin ja seurata karttaa. Jos vain kääntöpaikan portti on auki, niin sitä tietä pääsee vielä lähemmäksi, noin 50 metrin päähän laavusta, muuten kävelymatkaa tullee se puolisen kilometriä ihan hiekkatietä pitkin.


(Sisältää Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja, cc-by 2015/05.)

0 comments:

Lähetä kommentti