2015-05-29

Venus ja Jupiter, raakana kiitos

Kokeilut EOS M:llä jatkuvat. Tällä kertaa vuorossa on raw-video planeettakuvauksessa. Kroppivideoita kuvaillessa olen huomannut että kuva pehmenee melkoisesti herkkyyttä nostaessa kun kohinanpoisto alkaa vaikuttamaan enemmän ja enemmän. Magic Lanternin tarjoamassa raakavideossa ei ole kohinanpoistoa tai mitään muutakaan turhaa käsittelyä pilaamassa kuvanlaatua.

Muutaman tuhannen ruudun pinoista sain sitten esille Jupiterin ja Venuksen. Jupiterilta erottuvat suuret vyöt ja jokin vihje on kuvassa myös napa-alueen pilvivöistä, muttei mitään kunnollista. Vaatisi pidemmän putken tai barlow-linssin (barlowit ovat telejatkeita kaukoputkille) lisädetaljeja varten.


Venukselta näkyy vaihe aika hyvin, nyt se aurinkoa lähestyessään kasvaa kokoa ja kapenee lopulta ihan sirpiksi. Pilvien muotoja on Venukselta turha odottaa näkevänsä muuten kuin ultraviolettivalossa. Nyt planeetan kiekolla on koko 21 kaarisekuntia, kuukauden päästä se on kasvanut jo yli puolen kaariminuutin kokoon (31") ja vaihe on muuttunut sirppimäisemmäksi.


Kuvat ovat käyneet 3x drizzlen eli ylöspäinskaalauksen läpi, joten pieni pehmeys ei tässä koossa ole ennenkuulumatonta. Kuvapino on siis käynyt PIPP:n läpi esikarsinnan ja kohdistuksen eli kaikkein sutuimmat kuvat lensivät siinä vaiheessa mäkeen. PIPP:n jälkeen ne on pinottu AutoStakkert!2:lla ja Jupiterin kuva lisäksi kävi tervävöitettävänä Registaxissa.

Käytän kuvatessa videokääreenä MLV:tä, vaihtoehtona on myös raakadumppi sensorilta (.raw), mutta MLV tuntuu varmemmalta formaatilta videointiin. Kuvanlaatueroahan noiden välillä ei ole. Kun tiedostot on saatu koneelle, ne pitää purkaa johonkin tolkulliseen muotoon. Sen tekee MLV Mystic, joka purkaa jokaisen videoruudun noin megatavun kokoisiksi DNG-tiedostoiksi jotka voi sitten kehittää kuviksi ihan normaaliin tapaan.

Koska kamerasta puuttuu infrapunaa blokkaava suodin, niin on parasta tehdä kehitys Raw Therapeella. Adoben Camera Rawissa ei riitä valkotasapainon säätö saamaan värit lähellekään normaalia, RT:ssä riittää. Lisäksi on tärkeeä että on olemassa jokin kuumien pikseleiden poisto, joka todella toimii. Mitään terävöitystä, kohinanpoistoa en tässä vaiheessa tee, se on parasta jättää pinoamisen jälkeiseksi hommaksi.


Seuraavassa on käyttämäni raakavideon kuvaamisen asetukset. Resoluutioksi riittää 640x640, koska ei se planeetta sen suurempi ole tuolla kennolla vaika polttoväliä on reilusti yli metri. Lisäksi frame skipping on sallittu, siitä ei ole juuri haittaa planeettoja kuvatessa. Jos sen jättää asentoon not allowed, niin videon tallennus katkeaa heti kun puskuri tulee täyteen, kortin nopeudesta riippuen se saattaa tapahtua hyvinkin nopeasti.

Debug on päällä jotta näkee puskurin tilan ja muuta hyödyllistä, ja videon tallennuksen aloituksessa kahden sekunnin viive ihan sen takia että kuva kovasti heiluu kun tallennusnappia painaa. Kaikki muut asetukset on jätetty oletustilaan.


Kuten Magic Lantern tuossa kertookin, niin noinkin pieni koko vie jumalattomasti tilaa kortilta (huom. kuvassa megatavuja sekunnissa, ei megabittejä sekunnissa kuten tapana on). 32 gigatavun kokoinen muistikortti oli täynnä jo muutaman minuutin videoinnin jälkeen. Muistikortin täyttymisen vuoksi jäi tämä kuumosaiikki kesken.

0 comments:

Lähetä kommentti