2015-06-13

Haidan kolmen, kuuden ja kymmenen aukon harmaasuodinten värit lähitarkastelussa

Haida kauppaa kolme harmaasuotimen pakettia, jossa tulevat otsikossa mainitut kolmen, kuuden ja kymmenen aukon harmaasuotimet, sekä niille lompakontapainen ja suotimien kokoinen linssinsuojus. Linssinsuojus on aika turhake, mutta tuo suodinlompuuki on ihan kätevä olla olemassa; se vie paljon vähemmän tilaa kuin suotimien muovikotelot ja on näppärämpi käyttää.

Testausmetodeista: D800 nokallaan Sigman 35mm f1.4 aukolla f5.6, raakakuvat on käsitelty Raw Therapeen nelosversiolla ja valkotasapaino on napattu kuhunkin kuvaan valkoisesta akryylinpalasta joka on tuossa "mopon" selässä. Lisäksi valotus on tasattu kuvien kesken, niin että akryylinpalan kohdalla luminanssi (L*) saavutti arvon 60%±0,5%-yks. Raw Therapeen histogrammin mukaan. Kameran väriprofiilina käytössä olivat RT:n mukana tulleet värimatriisit, ne kun eivät muuta sävyjen kirkkauksia toistensa suhteen. Kuvat on tallennettu sRGB:nä, kun ei tuossa ole niin saturoituneita värejä että olisi laajemmille väriavaruuksille tarvetta.

Väreistä kannattaa tarkkailla mopon punaista ja sinistä sekä kuvan nurkkien kirkkautta. Aurinkoisella säällä lehtivihreän sävy kertoisi hyvin infrapunavuodoista, mutta eipä paistanut Aurinko kuvia ottaessa joten se kannattaa jättää huomiotta tällä kertaa.

Ensimmäisenä kuvana on vuorossa referenssikuva eli otos ilman mitään suotimia, valkotasapaino asetettu akryylin mukaan.


(Ilman suodinta, valkotasapaino napattu valkoisesta akryylista.)

Kun objektiivin nokalle sovitetaan kolmen aukon harmaasuodin, väreissä ei tapahdu juuri muutosta, tarkkasilmäinen havaitsija voi huomata mopon punaisessa kyljessä pientä haalistumista. Vinjetointi sentään vähän lisääntyy kuten odotettua, koska sivusta tulevat valonsäteet matkaavat pidemmän matkaa suotimen lävitse. Alavasemmalta voi vetää esiin suotimellisen kuvan ikään kuin tuon referenssikuvan päälle.(Kolme aukon suodin yksinään.)

Kuuden aukon suotimella vinjetointi lisääntyy, kuten odotettua. Lisäksi mopon sininen muuttuu tummemmaksi ja punainen hiukkasen haaleammaksi. Vinjetointi kasvaa edelleen.(Kuuden aukon suodin yksinään.)

Kymmenen aukon suodin muuttaa sinistä tummemmaksi, ei juuri vaikuta punaiseen. Ruohon vihreä tuntuisi kirkastuvan hiukkasen, johtuneeko infrapunapäästöstä? Nurkkien tummeneminen sen kun kasvaa edellisestä.(Kymmenen aukon suodin yksinään.)

Pinotut kolme ja kuuden aukon suotimet vinjetoivat yhdessä yhtä paljon kuin kymmenen aukon suodin yksinään. Sininen tummenee ja punainen hiukkasen haalistuu eli vastaa pääosin kuuden aukon suodinta väreiltään.(Pinotut kolmen ja kuuden aukon suotimet.)

Kolmen ja kymmenen aukon suotimet pinottuna. Vinjettiä on reippaasti, sininen tummenee eli vastaa kymmenen aukon suotimen värejä aika hyvin. Enempiä suotmia en alkanut pinoamaan, koska valotusajat alkoivat muuttumaan tunneiksi minuttien sijaan.(Pinotut kolmen ja kymmenen aukon suotimet.)

Oikeastaan ainoa neutraalista suuremmin poikkeava suodin oli kuuden aukon (ND64x) suodin joka oli selvästi muita lämpimämpi sävyltään:(Kuuden aukon suodin yksinään, korjaamaton valkotasapaino.)

Spektrometrin puutteessa tämä pieni testi ei ole kovin tieteellinen, mutta sitäkin käytännönläheisempi. Nämä filtterit ovat aika neutraaleja, jos kuvassa vain on jokin josta ottaa keskiharmaa referenssipisteeksi.

0 comments:

Lähetä kommentti