2015-07-24

Kaikki päin seiniä

Kävin Kuopiossa, kuvasin mm. - tai lähinnä - seiniä.

Toinen pysäkki Mäkkärin rasvamättöjen jälkeen oli tämä hieno Lääninhallituksen rakennus Piispanpuiston eteläreunalla, jonka seinät alla infrapunassa. Vaikka modattu kamera aika herkkä infrapunalle onkin, niin valotusajat venyivät silti aika pitkiksi ja koko ajan sai kuumotella milloin ulkovalot syttyvät. Ne syttyivät onneksi vasta kolmanneksi viimeisen kuvana aikana, ei tarvinnut ottaa koko kolmen rivin panoraamaa uusiksi. Valon määrän muutos nyt ei suuria ongelmia aiheuta kuvatessa, mutta noin dramaattinen valon laadun muutos takuuvarmasti pilaa panoraaman kuin panoraaman ellei siihen erikseen varaudu etukäteen.

Lääninhallituksen päärakennus, Piispanpuisto, Kuopio

Kuvaamisen aikana osavalotukset olivat noin aukon verran tummempia tuolla panoraaman vasemalla alanurkalla kuin kuvauksen lopussa tuolla oikealla ylhäällä. Iso valoisuuden muutos noin kahdenkymmenen minuutin aikana. Ihan vertailun vuoksi, sama maisema melkein samoilta jalansijoilta paria vuotta aiemmin, mutta ihan näkyvän valon alueella:

Lääninhallituksen päärakennus, Piispanpuisto, Kuopio

"Valokuvaus on n-prosenttisesti ongelmanratkaisua", sanoi joku joskus jossain. Luvun n suuruus riippuu varmaan valokuvauksen genrestä jota harrastaa, mutta on tuossa perääkin. Ratkottava ongelma oli puuttuva pikakiinnityslevy pikkukameraan, se oli jäänyt ilmeisesti kotiin. Koska jo sekuntien sadasosien mittaiset valotusajat tuottavat ongelmia terävyyden kanssa, ei 30 sekunnin valotusaikojen kanssa ollut mitään toivoa mistään tolkullisista kuvista ilman puuttuvaa pikakiinnityslevyä. Ratkaisuksi laitoin sitten vanhan ruuvaritarkenteisen 85-millisen Nikkorin ympärille Sigman 180-millisen makron jalustapannan. Täydellinen pari, ei ollenkaan välystä.

Vierailulistalla ensimmäisenä oli viimeksi uuden vuoden yönä tarkastamani Gustav Raninin myllyn rakennustyömaa, joka ei näytä ainakaan ulkopuolelle hirveästi muuttuneen viime kerrasta. No, ikkunat on saatu paikoilleen ja varmaan sisällä on käynyt hirveä kuhina tässä viimeisen seitsemän kuukauden aikana. Kyltit työmaa-aidoilla varoittelivat kameravalvonnasta joten kuvia ei tällä kertaa ole aitojen sisäpuolelta.

Gust Ranin kesällä 2015

Gust Ranin kesällä 2015

Saaristokaupunkiin sotkiessa poikkesin myös Kumpusaaren sataman tiellä. Tarkoituksena oli saada kuvaan Kuopion Energian Haapaniemen voimalaitos jostain muualta kuin iän ikuisesta Kuopionlahden rannasta. Tuloksena tämä kuva ja johtopäätös ettei onnistu tuolta; aina on aitaa, valotolppaa ja romua tiellä. Tulipahan kuitenkin kokeiltua niin tietää jatkossa pysyä pois tuolta.

Kuopion Energian Haapaniemen voimalaitos

Saaristokaupungissa varsinainen määränpää oli Keilankannan sillalla. Tarkoituksena oli toisintaa tämä vuodelta 2011 peräisin oleva kuva noista kerrostaloista, siihen ympärille kun on noussut monen monta uutta taloa. Sillan vieressä on kaivon kansi jonka päältä voi kuvata, helppo maamerkki jos tuolla aikoo käydä uudelleen. Voi olla että jo ensi kesänä joutuu vain raivaamaan puita edestä, niin paljon ovat pikkukoivut kasvaneet tuossa tien penkereellä.

Kuopion Saaristokaupungin Siltavahdit ympäröivine rakennuksineen

Verrattuna neljän vuoden takaiseen, on tuonne oikealle kasvanut kolme työkalulaatikon näköistä taloa sekä vasemmalle on putkahtanut pari kerrostaloa. Uskoisin ettei maisemassa ole hirveitä muutoksia muutamaan vuoteen kun nostokurjetkin ovat pääosin katukuvasta kaikonneet.

Siltavahdit ja Meri lahjoitti sen meille -taideteos nähtynä kanavan vastarannalta

Takaisin keskustaan, torille. Kauppahallin kylkeen on noussut sylinterimäinen kahvilarakennus, jonka kyljen korkeat ikkunat heijastelevat kivasti toria ympäröivien rakennusten neonvaloja. Tuo heijastus on periaatteessa panoraama, jonka pystyakseli on sylinterimäinen. Mikä projektio on vaakasuunnassa? En tiedä, suoraan sanottuna. Olisikohan jotain tapaa suoristaa tuo, vaakasuunnassa heijastuksen näkökenttä on noin 180 astetta?

Salakavalan heijastus

Jos muuten Kuopion torille eksyy yöaikaan, on kauppahallin nurkilla pieni kurdien pitämä koju josta saa helvetin hyviä hampurilaisia. Suosittelen kokeilemaan, koju aukeaa joskus puolen yön maissa.

Auringonnousun aikaan suuntasin vastaremontoidulle kaupunginteatterille. Muistaakseni Archdailyssä olin nähnyt joitain kuvia tuolta remontin jälkeen ja paikka vaikutti mielenkiintoiselta kuvattavalta. Ei tarvinnut pettyä, tunti meni valkoisia seiniä tuijotellessa.

Kuopion kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri Kuopion kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri

Kylmää pitsaa

2 kommenttia:

  1. Uskomaton "valaistus" tossa infrapunakuvassa. Tasainen ja selkeä. Mietin, että onko se pintojen itsensä (lämmön) tuottamaa, vai käyttätyvätkö pidemmät aallot eri tavalla.

    VastaaPoista
  2. Tuo maitomaisuus johtuu lehtivihreän tavasta heijastaa hyvin infrapunavaloa. Myös keinokuidut heijastavat hyvin infrapunaa, mustat talvitakit ovat infrapunakuvassa usein kirkkaan valkoisia. Vesi vastaavasti ei päästä läpi infrapunavaloa eli järvet ovat sysimustia, samaten pilvettömät taivaat ovat hyvin tummia.

    Kameran näkemä lähi-infrapuna (700nm - alle 1100nm) ei ole vielä varsinaista lämpösäteilyä eli lämpöeristyksen pitävyyttä ei modatulla kameralla pääse toteamaan. Mustan kappaleen säteilylain mukaan kuitenkin kuuma kohde säteilee kuitenkin jonkin verran lähi-infrapunaa, esimerkiksi kuuma kolvi umpipimeässä huoneessa näkyy lähi-infrapunakuvassa muttei näkyvän valon kuvassa. Teknofokuksella oli joskus sivu jossa asiaa demottiin, mutten löydä sitä enää. Linkkaisin siihen muuten.

    VastaaPoista