2015-07-30

Tuholainen pyörteen silmässä (viikon kuva #29)

Fisheye: No known uses, except to illustrate fisheye effects in photo how-to books. —Luminous Landscape

Olen eri mieltä tuon LL:n lainauksen kanssa, kalansilmälle on paljonkin käyttöä. Semmoisella kun pääsee erittäin lähelle kohdetta ja pystyy silti näyttämään ympäröivää maailmaa paljon, paljon enemmän kuin tavallisella laajakulmalla pystyisi edes teoriassa tekemään. Tietysti kaikki eivät kaareutuvista linjoista tykkää, mutta kyllä ne ultralaajiksetkin kuvaa vääristävät, vain erilailla.

Vili hyrrässä

Kuitenkin, yllä yhden koiranulkoilutusreissun tulos. Jonkin aikaa on muhinut takaraivossa idea tuommoisesta leikkialueen hyrrästä kuvatusta pallopanoraamasta, jossa ympäristö häviää liike-epäterävyyteen. Joitain liike-epäterävyydellä kikkailevia pallopanoraamoja olen nähnyt, mutta en useita. Eikä varmaan ihmekään, tuommoisen kuvaaminen ei loppujen lopuksi ole ihan triviaalia. Helpottaa suuresti jos kameran saa jollekin suhteellisen tukevalle alustalle kuten tässä, mutta esim. autojen kuvaaminen maston avulla on jo kertaluokkaa vaikeampaa.

Suurin ongelma on tietysti kameran ja kohteen yhteisestä liikkeestä syntyvä parallaksi sekä kameran pitäminen liikkuvaan kohteeseen nähden paikoillaan tarpeettoman liike-epäterävyyden välttämiseksi. Vaikka käytössä oli kolmijalka, oli hyrrässä sen verran pahoja resonansseja pyöritellessä ettei vauhtia voinut antaa kovin paljoa ennen tärinöiden kasvamista liian suuriksi. Alla olevasta pallopanoraamasta nähnee missä kohden kamera oli härveliä.Parallaksin välttämiseksi hyrrää piti liikutella edestakaisin samaa sektoria. Se onnistuikin aika hyvin, mutta silti saumat kuvassa irvistelivät ikävästi Huginin jäljiltä, vaikka kuvat oli kohdistettu vain ja ainoastaan hyrrän mukaan. Apuun tuli Photoshop: auto-blend layers teki ihan käyttökelpoista jälkeä. Vaikka Photomerge muuten onkin aika onneton panoraamahommissa, tuo komponentti tosiaan toimii hyvin.

Bonuksena vielä yksi sammakon perspektiivistä otettu kalansilmäkuva tuholaisesta.

Vili

0 comments:

Lähetä kommentti