2015-09-16

Älännejärven rannalla: Haatainniemi ja Näätähiekka

Lapinlahden ja Rautavaaran rajamailla on Älännejärvi. Älänteen rannalla on kaksi paikallisten keskuudessa ilmeisen suosittua uimarantaa, Näätähiekka Lapinlahden puolella ja Roskunhiekka Rautavaaran rajan puolella. Yökuvaukset kun tuppaavat venymään aika pitkälle, on ihan mukavaa jos kuvauspaikan lähettyviltä löytyy tulipaikka, puita ja parkkipaikka. Mukavuus ennen kaikkea.

Näätähiekan ranta yöllä

Tärkein asia kuitenkin on oikeasti pimeä yötaivas ja kyllähän tuolla pimeää on. Pimeän paikan tunnistaa helpoiten siitä ettei tähtitaivaan edessä lipuvia pilviä näe, ne ovat vain mustia aukkoja taivasta vasten. Yllä kuvassa eivät pilvet juuri ole väriä saaneet ja ainoat kameran näkemät valosaastedoomit (-kuvut) näkyvät pieninä ja hyvin kaukana. Itse asiassa nuo kaksi valokupua tuossa revontulikaaren oikealla puolella eivät paljaalle silmälle paljastuneet ollenkaan. Ne lienevät Rautavaaran kirkonkylän valoja, pohjoisen valosaasteen aiheuttajasta ei ole varmuutta kun suurin asutuskeskus tuossa suunnassa on Kajaani melkein 90 kilometrin päässä. Varsinkin tuo itätaivas on valosaasteen puolesta optimaalinen vaikkapa syksyn eläinratavalobongauksia ajatellen. Nyt aamusellahan se näkyy, ennen auringonnousua. Keväällä sitten illalla länsitaivaalla.Linnnunrata kaartuu rannan yli, kaverinaan Andromedan galaksi jonka voi nähdä ihan suoraan katsomalla. Valosaasteen alta sitä etsiessä joutuu turvautumaan sivusilmällä tihrailuun, mutta tällä se näkyy niin selvästi ettei sen sijainnista jää mitään epävarmuutta. Ehkä haukansilmäinen etsijä voisi löytää paljain silmin myös toisen naapurimme, Kolmion galaksin joka on ihan siinä nurkilla.

Järven pinnasta peilautuu sama taivas kuin yllä, mutta tummempana, dramaattisempana. Veden rajalla seisoskellessa on kuin tuijottaisi rinnakkaisuniversumiin. Vetisen peilipinnan rikkoo välillä märän maailmansa reunalle uskaltautunut eväkäs.Älännejärvestä heijastuvat tähtiviirut

Elokuun viimeisinä öinä sekoittuvat vielä hämärän kajo ja revontulten himmeä loiste toisiinsa. Eipä haittaa, tuovat ne mukavasti lisäväriä viirukuviin. Myöhemmin syyskuussa on hämärän värit taivaalta kaikonneet ja pelkät revontulet tuomassa eloa taivaalle.

Rantakivien ja männynoksien kehystämiä revontulia ja viirutähtiä Älänteellä

Jo yöllä voi nähdä järven pinnasta nousevan usvan kerääntyvän suojaisimpiin lahdenpoukamiin ja syksyisenä, kirkkaana yönä on melkein varmaa että maisema aamun tullen peittyy sankkaan sumuun lämmön karatessa ulkoavaruuteen.

Sumuinen niemenkärki Älänteellä

Älänteen nouseva Aurinko

Sumun seasta nouseva Aurinko ja männyn oksien silhuetti

Tuosta rannan pohjoiskulmasta lähtee noin viiden kilometrin mittainen polku, joka kulkee osan matkaa jo huonokuntoisten pitkospuiden yli, tuonne postauksen otsakkeessa mainitun Haatainniemen kärkeen. Sinne on pystytetty hyvin varusteltu laavu nuotiopaikkoineen. Varsinkin kesäviikonloppuina on kuulemma Näätähiekan ranta täynnä porukkaa, vieraskirjan perusteella Haatainniemi on paljon, paljon rauhallisempi paikka.Nuotion kajo ja tähtitaivas

Sananen vielä noista riippumatoista. Tuo ilman suojapeitettä oleva riippumatto on Varustelekan halpismalli, suojapeitteellinen taas DD Hammocksin ultrakevyt hifimalli. Siinä missä hifimalli menee suurinpiirtein housun taskussa, vaatii perusmalli vähän enemmän tilaa. Tuulisella paikalla, kuten juuri Haatainniemessä, suosittelen suojapeitettä riippumaton päälle, kylmä viima tuntuu ikävältä tuolla selän puolella vaikka makuupussi olisikin speksattu kylmälle kelille. Tai voi vetää makuupussiin korviin ja laittaa vaahtomuovisen patjan selän alle ja toivoa parasta. Sateeltahan patja ei suojaa laisinkaan.

Jos kevyempi eräjormailu kiinnostaa, on riippumatto oiva matkakumppani kunhan on joitain puita tai vastaavia mihin päästä riippumaan.

2 kommenttia:

  1. Voisikohan tuo pohjoisen valosaasteen aiheuttaja olla talvivaara. Hienoja kuvia!

    VastaaPoista
  2. Kajaani, Talvivaara ja Sotkamo ovat kaikki ihan yhtä hyviä kandidaatteja taivaan sotkuille. Asukasluku olisi kyllä Kajaanin kannalla, tuplasti Sotkamoa suurempi. Tarkan suuntimanhan saisi tähtitaivaalta jos asian tarkka selvittely kiinnostaa.

    VastaaPoista