2015-09-18

Tikulla kalansilmään (viikon kuva #36)

Blögin historia kun yltää nyt jo viiden vuoden taakse, on hyvä välillä katsella vanhoja kuvia ja pyöritellä silmiään niille kauheuksille mitä tuolta arkistojen uumenista löytyykään. Tämän viikon kuva on sellainen että tikulla minua silmään ellei se pullahda ulos kuopastaan pyörittelyn takia sitä ennen. Samalla tämä osaltaan todistaa todeksi astrokuvauksen yhden perusteesin: käytetty rahamäärä on suoraan verrannollinen lopputuleman laatuun.

Linnunrata kalansilmällä
(D800, Samyang 12mm f2.8.)

Kohteena siis syysyön Linnunrata sekä sitä halkovat pimeät sumut. Ilman seurantaa kun kuvaa, niin kuvanlaatua rajoittaa toisaalta objektiivin aukon fyysinen koko (suurempi on parempi) sekä kennon tekniikka (uudempi yleensä ottaen parempaa) ja koko (isompi parempi, tietysti). Pinoamalla näiden rajoitteiden vaikutusta loppukuvaan voi lieventää, mutta siellä ne taustalla aina ovat.

Tämä kuva näyttää olevan melkein päivälleen neljän vuoden takaa. Silloin kamerana toimi D200 ja ilmeisen nurkkasuttu Tokinan laajiszoomi.

Linnunrataa, toinen versio
(D200, olisiko Tokinan 12-24 -millinen.)

Jos palataan ihan vuoteen 2008 - digimaailmassa kivikaudelle - asti, näytti tulos tältä Nikon D40:n ja muovisen kittizoomin läpi:

Kotka ja Linnunrata
(Nikon D40 ja kittizoomi. Kuvauspaikka melkein täysin sama kuin yllä.)

0 comments:

Lähetä kommentti