2015-10-08

Lokakuun alun kikkailurevontulet

Jees, se on taas sen aika kun internetin kuvaussivustot tärähtää täyteen neonvihreitä revontulikuvia. Ja tämä blögi ei ole tuohon sääntöön poikkeus. Aloitetaan spämmi vaikka tämmöisellä muodikkaalla selkä kohti kameraa -posetusselfiellä.

Revontulikuvaajan omakuva

Tuo tuikku kuvaajan nupissa on ainakin Kuopion Naumasen K-Raudassa myytävä otsalamppu. Creen XM-L T6-ledi ja hyvin tasavaloinen, floodista spotiksi zoomattava valokeila. Hintaa tuolla on noin 15 euroa, ehkä jopa vähemmän jos etsii tuon vaikka eBaysta. Ainoa miinus tulee siitä että noin kirkas ledi imee AAA-sormiparistot nopeasti tyhjäksi jopa tuolla pienemmällä tehoasetuksella, akkuja saa olla lataamassa melkein joka ulkoilutuksen jälkeen. Ja valon sävy on aika sininen, kuten näkyy. Ja hämäränäkö taatusti lähtee kun käyttää valoa edes päällä. Muuten viiskauttaviislamppu.

Revontulivöitä

Miltä näyttää tilt-shift-reposet? Tältä. Muutenkin jo pehmeänmuotoiset reposet muuttuvat vielä pehmeämmiksi. Miniatyyriefekti ei tule vielä näin maan tasalta esille.

Tilt-shift-revontulet

Entä ilman tilttiä? Tältä.

Revontulivöiden pätkiä taivas täynnään

Mielenkiintoisempi tapaus on kuitenkin revontulet infrapunafiltterin läpi. Nimittäin vihreän värin taivaalle antava typpi säteilee melkein yhtä voimakkaasti infrapuna-alueella kuin näkyvän valon taajuuksillakin. Ei kamera kuitenkaan mitään paljaalle silmälle näkymättömiä revontulimuotoja tässä vaiheessa iltaa paljastunut.



Revontulet infrapunakuvassa

Täyden spektrin kamera ilman suotimia näyttää revontulet kuitenkin vähän erivärisinä kuin normaali kamera joka ei noin pitkälle lähi-infrapuna-alueelle näe. Raakakuva suoraan kamerasta on täysin punainen/keltainen, mutta tälläinen värigradientti sieltä paljastuu pienen värienkorjailun jälkeen. Kaukaisempien revontulten kajo on selvästi keltaisempaa kuin pään päällä tanssivien reposten väri. Mistä lie johtuu?

0 comments:

Lähetä kommentti