2015-12-28

Aamutaivaan kaksihäntäinen pyrstötähti Catalina

Yötaivaalla vilistää taas menemään piskuinen komeetta, tunnuksella C/2013 US10 Catalina. Vuosi sitten povasin siitä mielenkiintoista kuvauskohdetta yövirkuille, mutta kuten usein näille käy, niin kirkkaus onkin vajonnut ennusteisiin verrattuna pyrstötähden tullessa lähemmäksi Aurinkoa. Kiikareilla tuon kuitenkin löytää helposti jos vain tietää mistä etsiä.

Komeetta C/2013 US10 Catalina
(Kuutamolla kuvattu komeetta Catalina, molemmat hännät erottuvat aika heikosti. 66 kappaletta 22 sekunnin mittaisia valotuksia pinottuna.)

Tämän komeetan erikoisuus onkin nuo kaksi pyrstöä. Toinen niistä koostuu komeetasta pakenevista kaasuista ja toinen vastaavasti pölystä sekä jäästä. Kaasut pakenevat poispäin Auringosta, niitä sinne työntää Auringon säteilypaine. Pölypyrstö sen sijaan mukailee komeetan rataa Auringon ympäri, samaan tapaan kuin pikkulapsi jättää peräänsä keksinmuruja syödessään. Kaasupyrstö on tuo yläoikealle osoittava häntä, leveämpi pölypyrstö taas osoittaa alavasemmalle.

Kamera oli tätä kuvatessa kytkettynä kiinalaiseen Sky-watcher NEQ-5 -seurantajalustaan. Seurantaa ajavat moottorit ovat lähinnä visuaalikäyttöön tarkoitetut halvat askelmoottorit ja se näkyy lopputuloksessa, tähdistä kun tuli mitä ihmeellisimpiä banaaneja ja mitä milloinkin. Polttovälikään ei vielä mikään järjettömän suuri ollut että tuulta tai muuta luonnonilmiötä voisi käyntivirheestä syyttää, vain 300mm. Okulaarin läpi katsellessahan ei juuri haittaa jos kohde kuvassa liukuu muutaman kymmenen minuutin kuluttua pois näkökentästä, mutta kuvatessa tuommoinen epätarkkuus ei tule kuuloonkaan.

0 comments:

Lähetä kommentti