2016-01-01

Joulukirkko sinisellä hetkellä (viikon kuva #51)

Joskus sitä ensimmäisellä kerralla onnistuu jossain helvetin hyvin koska on vain täysin sattumalta tullut osuneeksi oikeaan paikkaan juuri oikeaan aikaan. Vasta sitten kun yrittää toisintaa tilanteen useita kertoja siinä kuitenkaan onnistumatta, huomaa kuinka hyvä flaksi on käynyt. Sanottakoon tätä vaikka nyypän tuuriksi, vertauskohtana vaikkapa juopon tuuriin.

Esimerkiksi, kun ensimmäisen kerran lähdin ukkosmyrskyä kuvaamaan, sattui kohdalle harvinaisen pitkän aikaa - tuntikausia - jytissyt yöukkonen. Ukkosrintama tuli vieläpä juuri oikeasta suunnasta kuvaamista ajatellen ettei pauke jäänyt metsän reunan taa kutein usein käy. Nyt, vuosia myöhemmin, tuota yötä muistelee lämmöllä koska yöukkoset viime kesinä nyt vaan ovat olleet aika vähälukuisia. Itse asiassa viime kesänä taisin ottaa yhden salamakuvan ja senkin epätarkkana.

Nyypän tuuria oli siis että yhtenä jouluaattoaamuna kävin kirkolla kameran kanssa kuvaamassa. Monta tekijää loksahti samalla kohdilleen: vuodenaikaan nähden kova pakkanen oli jättänyt puihin valkoisen huurrekerroksen; joulukirkko oli alkamaisillaan eli kirkon ikkunoissa oli valot; samasta syystä hautuumaalla oli jonkin verran kynttilöitä sekä maassa oli tuore, joskin ohut lumikerros. Kaikkein tärkein ja vaikeimmin tavoitettava seikka oli kuitenkin aikaisen talviaamun syvän sininen taivas. Taivaan ollessa pilvessä kaikkihan on vain keltaista tai harmaata Auringon korkeudesta riippuen.

Siilinjärven kirkko jouluaattoiltana

Tuossa yllä tämän vuoden joulukirkko ja se nyypän tuurilla kuvattu joulukirkko tuossa alla. Miksi tuo nyt piti käydä kuvaamassa uusiksi? Megapikkelsit, siinä syy. Jo piskuisesta nettikuvasta näkee että suttunurkkaisuus vaivaa tuota vanhempaa kuvaa. Alkuperäinen kuva on jonkin ulkoisen kiintolevyn nurkalla, mutta Flickrin tageista päätellen Tokinan 12-24 -millisellä tuo on kuvattu, kamerana oli vanha kymmenen megapikselin sotaratsu D200. Oli siis aika päivittää kuva kymmenestä megapikselistä yli sataan eikä se onnistu kuin käymällä paikalla uudelleen, uudelleen ja uudelleen kunnes olosuhteet ovat ne sopivat.

Ja jouluaattoiltana olosuhteet olivat jo aika hyvät. Sanon olosuhteita aika hyviksi, koska Aurinko oli laskenut, ei nousemassa. Aurinko laskee talvella niin että taivaan kajo näkyy tuolla kirkon vasemmalla puolella, auringonnousu olisi ollut parempi hetki koska taivas jää paljon tummemmaksi kuten tuossa vanhassa kuvassa. Lisäksi lunta oli paljon vähemmän, mutta onneksi sitä edes oli, nuo kinoksethan sulivat melkein kokonaan pois jo heti seuraavana päivänä.

Siilinjärven kirkko ja sankarihautuumaan kynttiläjärvi jouluaamuna

Alunperin oli suunnitelmissa kuvata tuo panoraamana Nikon 85-millisellä, mutta paikan päällä valkeni ettei se onnistu. Valon laadun ja määrän muutos on ihan liian nopea tuohon aikaan. Kaikkine haarukointineen yhden kuvan ottoon meni noin minuutti aikaa, se tarkoittaisi koko panoraamaan menevän aikaa puolisen tuntia kun kuvia tulisi noin neljä riviä. Ei ei ei, sininen hetki ehtii muuttua lumien aikaan jo keltaiseksi tuossa ajassa kun ulkovalaistus alkaa valtamaan jalansijaa sinitaivaan kajolta. Lisäksi ihan kohta porukkaa alkaisi purkautua kirkosta ulos, se viivästäisi kuvaamista entisestään.

85-millin polttovälillä kuvan resoluutioksi olisi tullut noin reilu puoli-kolme neljäsosa gigapikseliä. 35-milliseen vaihtamalla resoluutio olisi enää reilu sata megapikseliä. Saa riittää. Neljä riviä kuvia typistyisi kahteen, kuvat saisi otettua alle kymmenessä minuutissa eikä valo hirveästi ehtisi muuttumaan ensimmäisen ja viimeisen kuvan välillä.

Kuvien komposiittio nyt on erilainen, mutta samoilta jalansijoilta kuvattuina se on vain rajaamisesta kiinni kuinka samankaltaisiksi ne haluaa. Oikealla näkyvät haamut haudoilla on kuitenkin kiva saada kuvaan mukaan, ne tuovat mittakaavaa kuvaan.

No, ehkä ensi jouluna yritetään uudestaan.

1 kommentti:

  1. Onnistuneita kuvia ja on todella upea kirkko, vaikka onkin 1900-luvulta! Luulisi ihan vanhemmaksi, näin pitää kirkot suunnitella eikä mitään "moderneja" kenkälaatikoita...

    VastaaPoista